Shakespeare sa vyhýbal plateniu daní

Britský svetoznámy dramatik William Shakespeare bol úžerník a neplatič daní. Potvrdzuje to štúdia britských vedcov. V období hladomoru sa vďaka svojej povahe stal zámožným podnikateľom, píše agentúra AP.

Shakespeare sa vyhýbal plateniu daní

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com,nl:Gebruiker:Husky

Historici z waleskej Aberystwythskej univerzity odhalili v archívoch odvrátenú tvár Shakespeara - obchodníka a majiteľa nehnuteľností, ktorý sa kvôli svojim bezohľadným praktikám dostával do konfliktu so zákonom.

Úrady ho dokonca súdne stíhali kvôli neplateniu daní, či z hromadenia zásob, čo bol v dobe všeobecného nedostatku trestný čin.

„15 rokov skupoval a skladoval obilie, slad a jačmeň za účelom ďalšieho predaja. Susedom a miestnym obchodníkom ponúkal tovar za nadsadené ceny,“ tvrdia historici. Shakespeare tiež údajne prenasledoval tých, ktorí mu nemohli zaplatiť plnú cenu. Zisky potom využíval na ponúkanie nových úverov.

Experti sa domnievajú, že tohto literárneho génia nemôžeme úplne pochopiť bez znalosti jeho podnikateľskej povahy. Literárna historička Jayne Archerová však upozorňuje, že túto stránku života si jeho obdivovatelia často jednoducho odmietajú pripustiť.

Autori štúdie dodávajú, že dnešní čitatelia často nemajú predstavu o drsných podmienkach, v ktorých spisovateľ a jeho súčasníci žili. Tomuto obdobiu sa niekedy hovorí „malá doba ľadová“. Bolo charakteristické neobvyklou zimou a silným dažďom, čo zapríčiňovalo slabú úrodu a nedostatok potravín.

Téma hladomoru sa objavuje aj v Shakespearových drámach, ako je Coriolanus alebo Kráľ Lear. Learovo nespravodlivé prerozdelenie pôdy medzi jeho tri dcéry dokonca vyvolalo vojnu. Podľa Archerovej by povedomie o nedostatku potravín v Shakespearovej dobe mohlo aj jeho hry ukázať v úplne novom svetle.

„Ak budeme myslieť na tom, že Shakespeare trpel hladom, bude sa nám javiť oveľa ľudskejší, pochopiteľnejší a komplexnejší,“ myslí si Archerová.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia