Autor zložitých príbehov zo zložitej doby získal Nobelovu cenu

— Lenka Uherová

Nobelova cena za literatúru putuje do Francúzska. Získal ju Patrick Modiano, autor príbehov o neľahkých ľudských osudoch odohrávajúcich sa najmä počas nemeckej okupácie. Ocenený francúzsky novelista vo svojich dielach opisuje osobné zážitky z obdobia druhej svetovej vojny, i témy ako identita, bolesť či pocit viny.

Autor zložitých príbehov zo zložitej doby získal Nobelovu cenu

Patrick Modiano, zdroj obrázku: nobelprize.org

Nobelova cena je udeľovaná od roku 1901. Túto tradíciu „založil“ vo svojej poslednej vôli švédsky vedec a priemyselník Alfred Nobel. Prestížne ocenenie je možné získať za celosvetový prínos v piatich kategóriách. Vo fyzike, chémii, medicíne, literatúre a za prínos pre mier. Prvé štyri ocenenia udeľuje švédska Kráľovská akadémia vied, cena za mier je odovzdávaná komisiou nórskeho parlamentu. V roku 1968 bola pridaná aj cena za ekonómiu pod názvom Cena Švédskej banky za ekonómiu na pamiatku Alfreda Nobela. Nie je oficiálnou súčasťou Nobelových cien, udeľuje sa však zároveň s nimi. Laureáti okrem prestížnej medaily a diplomu získavajú aj peňažnú odmenu vo výške osem miliónov švédskych korún (takmer jeden milión Eur). V prípade, že je v jednej kategórii ocenených viacero vedcov, peňažnú odmenu si rozdelia.

Na Slovensku pomerne „neobjavený“ autor patrí v Európe medzi uznávaných spisovateľov. „Je to autor, ktorý je vo Francúzsku veľmi známy a u čitateľov všeobecne obľúbený. Zároveň ale nie je v centre záujmu akademickej kritiky. Existujú totiž autori, ktorých literárne výpovede sú aktuálnejšie, zaujímavejšie a originálnejšie,“ uvádza Ján Drengubiak, z Inštitútu romanistiky Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

Okrem zisku francúzskych ocenení ako napríklad Prix Mondial Cino Del  od Institut de France či členstvo v porote na filmovom festivale v Cannes, uspel Modiano aj na medzinárodnej pôde. V Rakúsku získal v roku 2012 štátnu cenu za literatúru, a za nemecký preklad diela La Place de l'Étoile (Námestie hviezdy) mu bola udelená cena German Preis der SWR-Bestenliste . Napriek témam z prostredia holokaustu (a možno práve vďaka nim) sú jeho diela najčastejšie prekladané práve do nemeckého jazyka. Román La Place de l'Etoile ale prekvapivo nebol doteraz publikovaný v angličtine.

Marcel Proust našej doby

Patrick Modiano sa narodil v Paríži na konci druhej svetovej vojny. Práve tá v ňom zanechala silné spomienky a sprevádza jeho celoživotnú tvorbu. Často využíva vo svojich krátkych dielach autobiografické prvky a zaujímajú ho zložité ľudské osudy, ktoré sa snaží čo najdôveryhodnejšie vykresliť.

Schopnosť písať kryštalicky čisto teraz priniesla spisovateľovi najvýznamnejšie literárne ocenenie. Modiano získal cenu "za umeleckú prácu so spomienkami, s ktorou zachytil neuchopiteľné ľudské osudy a odhalil život počas okupácie", uviedol tajomník Kráľovskej švédskej akadémie Peter Englung. "Dalo by sa povedať, že je Marcel Proust našej doby," dodáva.
 
Spisovateľ sa dostal do povedomia verejnosti spomínaným románom La Place de l'Etoile, ktorý bol jeho prvotinou a okamžite získal uznanie kritiky. Počas svojho života napísal viac ako tridsať diel, pričom to posledné - Pour que tu nie te perdes pas dans le Quartier vyšlo tento rok. Na Slovensku mu vyšli dve knihy – Un Pedigree (Rodokmeň) a Dora Bruder.

Napriek nepríjemným skúsenostiam a ťažkým témam sa autor nevenuje iba novelám pre dospelých. Píše tiež rozprávky pre deti a scenáre k filmom. V šesťdesiatych rokoch ho bolo dokonca viac počuť ako vidieť – písal texty speváčkam ako Francoise Hardyová či Mona Hefterová.

Murakami stále bez ceny

Laureáta Nobelovej ceny za literatúru je takmer nemožné vopred uhádnuť, keďže sa pri predpovediach nedá prihliadať na citácie a referencie, ako je to pri odborných článkoch laureátov za fyziku, chémiu, či lekárstvo. Aj pre to agentúry v kategóriách literatúra a mier odhady nerobia.
„Výber nositeľa Nobelovej ceny je do značnej miery aj politickou záležitosťou a takmer nikto netuší, aké kritériá švédska akadémia pri výbere v daný rok uprednostní“, hovorí Ján Drengubiak.

Francúzsky autor tento rok nepatril medzi popredných adeptov na Nobelovu cenu. Podľa stávkových kancelárií a mnohých novín mali najväčšiu šancu získať cenu Američan Philip Roth či japonský spisovateľ Haruki Murakami (nominovaný štyrikrát). Spomínalo sa aj meno ukrajinskej aktivistky a spisovateľky Svetlany Aleksijevičovej či Keňana Ngugi wa Thiong'a, žijúceho v USA.

S týmito odhadmi sa stotožňuje aj Ján Drengubiak „Výhra Patricka Modiana bola pre mňa prekvapením, osobne mám spomedzi tohtoročných nominovaných radšej Phillipa Rotha a Haruki Murakamiho. Udelenie Nobelovej ceny prináša okrem finančnej odmeny aj celosvetový záujem o autora a Roth aj Murakami sú dostatočne známi aj bez ocenenia“, dodáva.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia