Archeologické lokality v Iraku a Sýrii miznú pod rukami zlodejov

Na území ovládanom radikálmi z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii je 4500 archeologických nálezísk a niektoré z nich sú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Podľa odhadov irackej rozviedky Islamský štát predajom týchto vzácnych predmetov získal najmenej 36 miliónov dolárov.

Archeologické lokality v Iraku a Sýrii miznú pod rukami zlodejov

Palmýra, zdroj obrázku: wikimedia, Bernard Gagnon

Pritom niektoré z artefaktov sú staré tisíce rokov. Jeden z úspešných priekupníkov Michel van Rijn povedal nemeckej stanici Das Erste, že veľa zberateľov sa tak nevedomky zúčastňuje na financovaní IS.

O vykrádaní takých skvostov ako je sýrska Palmýra existuje video zachytávajúce časti antických sôch vezené na korbe automobilu bez veľkej ochrany. Noviny The Sunday Times informovali, že v Bejrúte je možné kúpiť za smiešne ceny sochy, kamenné stály aj sklenené nádoby. Rímske vázy pochádzajúce z vykradnutých hrobov sa predávajú po škatuliach.

Podobne ako Palmýra je vykrádané aj starobylé mesto Aleppo – dnešný Halab a ďalšie historické miesta v Sýrii. Jeden z pašerákov povedal novinám Time, že predmety predáva režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby mohol platiť svojím podporovateľom.

To, že vykrádanie je životodarným zdrojom peňazí, priznáva aj protiasadovská opozícia Sýrska slobodná armáda. Francúzsky Le Temps získal informácie, že IS sa zmocní kontroly nad pašovaním artefaktov okamžite po dobytí určitej lokality.

Koľko toho zo Sýrie a Iraku zmizlo, a koľko sa predalo, nie je možné presne určiť. Odborníci sa však zhodujú, že mnohé archeologické lokality sú pre výskum nenávratne stratené.

Na zozname ohrozených kultúrnych pamiatok medzinárodnej rady múzeí figurujú hlinené dosky s mimoriadne starými nápismi, tesané kamene i mince. Brian Daniels z centra kultúrneho dedičstva Pensylvánskej univerzity vraj mnohé z týchto vecí videl na predaj na trhoch v tureckých pohraničných mestách. Právna poradkyňa zberateľov umeleckých predmetov Kate Fitzová Gibbonová svojich klientov naopak upokojuje, že neexistujú dôkazy o tom, že artefakty boli ukradnuté v Sýrii či Iraku.

Odborníci ale zaznamenali v rokoch 2011 až 2013 až 145 percentný nárast importu kultúrnych predmetov zo Sýrie a 61 percentný z Iraku do USA. Podľa odborníkov sa zlodeji orientujú predovšetkým na klasické antické predmety, pretože vedia o veľkom dopyte po gréckom a rímskom umení na Západe.

V Nemecku sa objavila správa, že kradnuté predmety z Iraku a Sýrie sa predávajú v nemeckých aukčných sieňach. Dostávajú sa tam ako ručne robený tovar, ktorý putuje na európsky trh s falošnou dokumentáciou. Veľa kradnutých predmetov je tržne "prepraných" v krajinách Perzského zálivu, odkiaľ sa potom už ako legálny tovar dostane na západ.

Agentúra Reuters píše, že nie je správne nechať sa upokojiť  tvrdením niektorých lobbistov, podľa ktorých je lepšie, ak sa vzácnosti zo Sýrie a Iraku pašujú, než keby tam mali zhorieť.

Je možné ešte niečo zachrániť? Vyhlásenie okamžitého zákazu obchodovania s tovarom zo Sýrie bez dokumentácie by pomohlo v prípade sýrskych nálezísk, avšak nezachráni iracké pamiatky, ktoré sú na trhu už dlhšiu dobu. Lepšie by bolo, keby krajiny napodobnili Nemecko a prinútili zberateľov a obchodníkov predložiť exportné licencie. Iba tak môžu získať pre dané predmety povolenie k dovozu.

V každom prípade je potrebné uvedomiť si, že ide o naliehavý problém. Pohľady na našu minulosť budú nenávratne zničené skôr, ako ich stačíme preskúmať a pochopiť. Skončia ako umenie odtrhnuté  od svojho kultúrneho zázemia, v múzeách, ktoré dúfajú, že sa na nelegálny pôvod nepríde, na policiach v domoch zámožných ľudí, alebo v zbierkach súkromných zberateľov, uvádza Reuters.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia