Bratislavská Kunsthalle „hrá“ farbami

— Zuzana Vitková

Spojenie technológií a umenia otvára bratislavskej Kunsthalle nový priestor pre kreativitu. Interaktívne osvetlenie by malo sprevádzať inštalácie aj vyjadrovať názor.

Bratislavská Kunsthalle „hrá“ farbami

foto: Maroš Bančej

Projekt Inovatívneho umeleckého osvetlenia zrealizovali Slovenské elektrárne a jeho sesterská spoločnosť Enel Sole v rámci spolupráce s  Ministerstvom kultúry SR a Národným osvetovým centrom. Touto technológiou sú osvetlené aj iné európske pamiatky ako napríklad záhrady Quirinale Prezidentského paláca v Ríme, či Katedrála v talianskom Orvieto. V roku 2009 bol takto osvetlený aj Oravský hrad.

Osvetlenie sa skladá zo šesťdesiatich ôsmich farebných LED svetiel, ktoré mohli okoloidúci diváci vidieť po prvý krát na včerajšom slávnostnom rozsvietení.  Ďalších štrnásť svetiel na stĺpoch bude podľa manažéra externých vzťahov Slovenských elektrární Michela Bolognu, plne funkčných už v nasledujúcich dňoch.

Systém pracuje s kompletnou škálou farebného spektra a umožňuje nastavenie ľubovoľného počtu svetelných konceptov.  Používa tri typy osvetlenia. Názov budovy na vrchole fasády svieti vďaka difúznemu a homogénnemu osvetleniu, pásové okná využívajú dynamické osvetlenie s celou škálou farieb a statické architektonicko-funkčné osvetlenie osvetľuje stĺpy na prízemí bielym svetom.

Projekt v hodnote 40 000 eur má zároveň zabezpečiť minimálnu spotrebu energie. „LED svetlá sú najúspornejšie a najefektívnejšie, ktoré momentálne na trhu existujú. Rozdiel medzi klasickým a týmto osvetlením je okolo 70%,“ hovorí Michele Bologna  a zároveň vysvetľuje, že spotreba tohto osvetlenia sa rovná spotrebe približne troch bežných domácich spotrebičov ako televízor či chladnička.

Osvetlenie je spojené s voľne programovateľným softvérom, ktorým sa dajú meniť farby,  jas aj intenzita svetla, a tým pádom sa dá prispôsobiť celému umeleckému konceptu.

„Rôzne kombinácie svetiel môžu byť spojené s dianím v Kunsthalle, či vysielať odkaz spoločnosti pri niektorých udalostiach. Príkladom môže byť deň boja proti HIV, keď rôzne budovy vo svete svietia na červeno,“ hovorí Michele Bologna

Prvou výstavou vo vynovenej Kunsthalle je svetelná inštalácia Petra Meluzína. „Je to známy slovenský multimediálny výtvarník a významný predstaviteľ umenia 90-tych rokov na Slovensku,“ hovorí kurátorka Kunsthalle Nina Vrban.

Výstavy chce vedenie Kunsthalle obmieňať  približne každé tri až štyri mesiace. „Zakaždým oslovíme nového umelca, ktorý pre tento priestor vytvorí novú farebnú a dynamickú kompiláciu,“ vysvetľuje Nina Vrban.

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia