Začalo sa s výstavbou vedeckých parkov

Univerzita Komenského začala v bratislavskej Mlynskej doline stavať nový univerzitný vedecký park. Zameria sa na výskum v oblasti molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií. Dokončený bude v roku 2015.

Začalo sa s výstavbou vedeckých parkov

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Kelovy

Univerzitný park vyrastie v bezprostrednej blízkosti Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. Poskytne jedinečný priestor pre interdisciplinárny výskum, do ktorého bude zapojených 11 bratislavských fakúlt Univerzity Komenského, ale aj ďalších partnerov.

Hlavná pôsobnosť parku však bude v oblasti molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií. Vedci sa tam budú okrem iného zaoberať najnovšími metódami DNA analýz v prevencii a liečení chorôb.

„Z ďalších oblastí spomeňme vytvorenie personalizovanej, t. j. na mieru šitej terapie pre pacientov - na základe experimentálneho testovania reakcie pacientových buniek na farmakoterapiu a stanovenie optimálnej dávky liečiv u konkrétneho jedinca,“ vysvetľuje odborný garant projektu, prorektor Univerzity Komenského Ján Turňa.

Výskum vo vedeckom parku neobíde ani fágovú terapiu - využitie bakteriofágov (t. j. „požieračov baktérií“, ktoré bežne existujú v ľudskom tele, ale aj v prírode) alebo izolovaných fágových proteínov, čo môže byť perspektívnou možnosťou v liečbe bakteriálnych infekcií, spôsobených baktériami odolnými voči antibiotikám.

„Univerzitný vedecký park Univerzity Komenského otvára perspektívy ďalšieho rozvoja vedy na pôde našej univerzity - so zásadným významom nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej úrovni,“ uviedol rektor univerzity Karol Mičieta.

Spojí centrá excelentnosti

Ďalšími partnermi projektu sú Slovenská technická univerzita a Ústav zoológie Slovenskej akadémie vied.

V prvom rade však bude vedecký park slúžiť výskumným pracovníkom pôsobiacim na Univerzite Komenského. Mali by sa v ňom sústrediť doteraz roztrieštené jednotky zamerané na výskum, ako sú centrá excelentnosti a kompetenčné centrá.

Pôjde teda o akýsi komplexný výskumný inkubátor pre Univerzitu Komenského a neskôr aj pre firmy zo súkromného sektora, ktoré podnikajú vo vedecko-technickej oblasti.

Park by mal byť dokončený už za 18 mesiacov. V polovici roka 2015 bude postavená budova parku a v priebehu rokov 2014 - 2015 sa postupne obstarajú aj príslušné technologické zariadenia a vybavenie laboratórií.

Vedci tu budú mať k dispozícii asi 80 laboratórií (laboratóriá pre biotechnológiu, molekulárnu biológiu, genetiku, chémiu, mikrobiológiu, virológiu, fyziológiu, etológiu, bunkovú biológiu, fyziológiu rastlín atď.). V budove bude aj 50 pracovní a rokovacích miestností, ako aj rôzne technické a zabezpečovacie priestory.

Zaslúžia si našu pozornosť

Park vytvorí 250 pracovných príležitostí (z toho 90 pre externých pracovníkov). Projekt je financovaný z operačného programu Výskum a vývoj. Celkové výdavky na realizáciu projektu predstavujú sumu vyše 41,9 mil. €.

Koncom februára položili symbolicky základný kameň nového parku zástupcovia partnerských inštitúcií, Európskej komisie a minister školstva Dušan Čaplovič.

„Vedecký park bude vytvárať podmienky pre tie najlepšie projekty, najlepšie centrá excelentnosti, ktoré budú prepojené nielen na domáce, ale aj na zahraničné kapacity a umožní tak vytvoriť kvalitné sieťovanie. Táto cesta však nekončí. Univerzita Komenského, ale Slovenská technická univerzita si zaslúžia našu pozornosť,“ vyhlásil na brífingu Čaplovič.

Univerzita Komenského nie je jediná, ktorá bude mať vedecký park. Ďalšie vedecké parky stavajú napríklad Slovenská technická univerzita, Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita, Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia