Centrum výskumu nových materiálov už má svoju „hrubú“ podobu

— Zuzana Vitková

Slovenská akadémia vied je o krok bližšie k otvoreniu Centra aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií. To má byť základňou pre excelentný bádateľský výskum a intenzívne prepájanie vedeckých výsledkov s praxou.

Centrum výskumu nových materiálov už má svoju „hrubú“ podobu

hrubá stavba Pavilónu materiálových vied, foto: Katarína Selecká, SAV

V pondelok 31. marca bola slávnostne dokončená hrubá stavba Pavilónu materiálových vied. „Je to významný míľnik v živote akadémie, pretože sa ním ukončuje etapa veľkého projektu a tie sa nerodia ľahko.“ povedal na tlačovej konferencii predseda SAV, Prof. RNDr. Jaromír Pastorek, DrSc..

Nové materiály sú priorita

Celkové náklady na vybudovanie nového centra, ktoré by malo byť dokončené koncom júna  budúceho roku, budú 24,9 milióna eur, pričom 21,2 milióna pokryjú peniaze z eurofondov. Zvyšné peniaze doplatí štát zo svojho rozpočtu. V areáli akadémie vied na bratislavskej Patrónke sa na podobnom princípe financovania stavia aj Univerzitný vedecký park pre biomedicínu.

Výskum nových materiálov i biomedicína patria medzi slovenské vedecké priority, ktoré sú zadefinované v nedávno schválenej Stratégii pre inteligentnú špecializáciu.

To, že vzhľadom na kapacity Slovenska, by sme sa mali zamerať hlavne na oblasti vedy, v ktorých vynikáme, zdôrazňoval aj Jaromír Pastorek.  „Pre Slovensko je identifikácia vedeckých priorít kľúčová, nemáme napríklad na to, aby sme robili výskum morského dna.“

Medzi partnermi sú aj umelci

Okrem Slovenskej akadémie vied, ktorá je hlavným partnerom projektu a jej konkrétnych ústavov (Elektrotechnický, Fyzikálny, Ústav anorganickej chémie, Ústav materiálov a mechaniky strojov, Ústav polymérov), sú partnermi aj dve bratislavské vysoké školy: Slovenská technická univerzita v Bratislave a Vysoká škola výtvarných umení.

Aj keď sa umelecká škola na prvý pohľad do skupiny partnerov veľmi nehodí, s novými materiálmi sa stretávajú často práve dizajnéri, ktorí na VŠVU študujú.

Pri výbere partnerstiev kládla akadémia podľa jej predsedu veľký dôraz na podrobnú špecifikáciu ich cieľov: „Partneri museli vstúpiť do projektu s nápadmi. Brali sme iba tých, ktorí mali čo ponúknuť a ukázali nám to na konkrétnych príkladoch.“

Laboratóriá pod jednou strechou

Za aplikovaný výskum a vývoj v oblasti nových materiálov a technológií  je v centre zodpovedný podpredseda SAV pre prvé oddelenie vied Ing. Juraj Lapin, DrSc. z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

V rámci tejto časti projektu vzniknú v centre unikátne špecializované laboratóriá. Konkrétne pôjde o laboratórium pre elektrotechniku, laboratórium keramických materiálov, kovových materiálov, nanomateriálov a štruktúrnej analýzy materiálov.  Každé z laboratórií má už teraz presne zadefinované očakávané výstupy i zodpovedných pracovníkov.

Podľa Juraja Lapina, sústredenie laboratórií na jedno miesto, prinesie okrem iného efektívnejšie využívanie niektorých drahých technologických zariadení a diagnostických prístrojov.

Aby výsledky nezostali v zásuvke

Treťou aktivitou projektu je popri vybudovaní centra a aplikovanom výskume aj technologický transfer v oblasti nových materiálov.  
V rámci neho budú pracovníci centra  budovať aktívnu a intenzívnu spoluprácu akademickej sféry so slovenskou podnikateľskou základňou,  či posudzovať a realizovať možnosti pre vytváranie potenciálnych spin-off firiem a spoločných programov na podporu inovácii.

Populárne startupy zatiaľ akadémia, ako štátna inštitúcia podľa zákona zakladať nemôže, no po jej očakávanej transformácii  na verejnoprávnu inštitúciu sa s nimi podľa Jaromíra Pastoreka  taktiež ráta.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia