Snem SAV odsúhlasil návrh na odvolanie jej predsedu

— Frédérique Hazéová

Na včerajšom mimoriadnom zasadnutí Snemu Slovenskej akadémie vied, ktorý je tvorený zástupcami všetkých ústavov SAV, hlasovalo 62,5% jeho členov za odvolanie doterajšieho predsedu akadémie Jaromíra Pastoreka.

Snem SAV odsúhlasil návrh na odvolanie jej predsedu

Jaromír Pastorek bol predsedom SAV od roku 2009. Zdroj fotografie: www.sav.sk, Gabriel Kuchta

V súčasnosti sa čaká na doručenie návrhu prezidentovi Andrejovi Kiskovi, keďže vymenúvanie aj odvolávanie predsedu SAV patrí medzi jeho kompetencie.

Jaromír Pastorek bol predsedom Slovenskej akadémie vied už druhé funkčné obdobie, na jej čele bol od roku 2009. Návrh na jeho odvolanie podpísalo 16 ústavov akadémie. V návrhu Pastorekovi vyčítali najmä nedostatočný boj za zlepšenie rozpočtu SAV na budúci rok a proti jej zaradeniu do vládneho programu ESO, či netransparentné jednanie s vládnymi orgánmi.

Mimoriadneho rokovania sa zúčastnil aj minister vnútra Róbert Kaliňák, ktorý sa venoval najmä spomínanej reforme ESO. Po hlasovaní o návrhu na odvolanie sa svojej funkcie vzdal aj predseda snemu Ján Sedlák, odstúpili tiež predsedovia všetkých troch komôr a dvaja členovia výboru. Novým predsedom snemu sa ešte v ten istý deň stal Karol Marhold z Botanického ústavu SAV.

Ďalšie zasadnutie Snemu SAV je naplánované na 7. január 2015. Pokiaľ prezident Pastoreka z pozície predsedu SAV odvolá, mala by na tomto rokovaní snemu prebehnúť voľba nového predsedu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia