Výskum grafénu a ľudského mozgu dostanú po miliarde eur

Grafén - materiál budúcnosti a najväčší experimentálny model mozgu na svete sa stali víťazmi súťažnej iniciatívy Európskej únie, ktorá hľadala ťahúňov európskej vedy.

Výskum grafénu a ľudského mozgu dostanú po miliarde eur

jeden z neúspešných projektov, zdroj: flickr.com, FET Flagships

Európska komisia vyhlásila výsledky megasúťaže o vedecké projekty, ktoré sa na najbližšie desaťročie stanú ťahúňmi európskej vedy a inovácií. Európska únia do nich preinvestuje po jednej miliarde eur.

Víťazmi sa stali projekty „Grafén“ a „Ľudský mozog“. Na oboch projektoch sa podieľajú výskumní pracovníci z aspoň 15 členských štátov EÚ.

„Táto multimiliardová súťaž potvrdzuje, že sme ambiciózni a vieme v Európe rozvíjať najlepší výskum,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

Grafén je mnohými považovaný za materiál budúcnosti, pretože disponuje jedinečnými vlastnosťami - je tenký, elektrickú energiu vedie lepšie ako meď, je 100 až 300-krát pevnejší ako oceľ a má tiež jedinečné optické vlastnosti.

V dlhodobom horizonte by grafén mohol nahradiť silikón v produktoch informačných a komunikačných technológií, ale uplatnenie by mohol nájsť aj v energetike, doprave, či v zdravotníctve.

Na projekte spolupracuje viac ako sto výskumných skupín, vrátane štyroch Nobelistov. Ich šéfom je profesor Jari Kinaret z Chalmersovej univerzity vo Švédsku.

V rámci druhého projektu sa vybuduje najväčší experimentálny model ľudského mozgu na svete. Vedci budú mať možnosť skúmať ako mozog funguje a na základe zistení vyvíjať nové postupy v personalizovanej liečbe neurologických chorôb.
Projekt „Ľudský mozog“ vedie profesor Henry Markram z École Polytechnique Fédérale v Lausanne a sú do neho zapojení vedci z 87 inštitúcií.

Oba projekty by mali mať isté financovanie z rámcových programov EÚ, predovšetkým z programu Horizont 2020. Práve viacročné financovanie v takýchto sumách má zabezpečiť výnimočné vedecké výsledky.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia