Kohúti nekikiríkajú kvôli svetlu

Kohúti sa podľa japonských vedcov riadia pri rannom kikiríkaní svojimi vnútornými dennými hodinami. Slnečný svit vraj nepotrebujú.

Kohúti nekikiríkajú kvôli svetlu

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Pasi Hakkarainen

Kikiríkanie kohúta sa v mnohých krajinách, vrátane našej, stalo symbolom rána. Pravdou je, že aj keď ho naozaj najčastejšie počujeme ráno, kohúti môžu bežne kikiríkať aj v priebehu dňa.

Aj preto vedci uvažovali nad tým, či majú kohúti svoje kikiríkanie pod kontrolou nejakých vnútorných biologických hodín, alebo reagujú na extrémne stimuly - napríklad svetlo.

Japonskí vedci prišli so štúdiou, v ktorej tvrdia, že kohúti sa skutočne riadia vnútornými hodinami a ranné svetlo nepotrebujú.

Cujiši Šimura a Takaši Jošimura z Nagojské univerzity si túto hypotézu otestovali v laboratórnych podmienkach. Kohútov vystavovali rozličným svetelným podmienkam.

Pri normálnom dvanásťhodinovom striedaní svetla a tmy, kohúti kikiríkali dve hodiny pred svitaním. Vedci ich teda skúsili umiestniť do miestnosti s tlmeným svetlom. Nemalo to však žiadny efekt, pretože obvyklý čas kikiríkania sa nezmenil.

Experiment teda dokazuje, že kohúti vôbec nepotrebujú externé podnety k tomu, aby si na dedinách plnili svoje ranné povinnosti. Nevylučuje to však ani názor, že kohúti reagujú aj na externé podnety.

Kohúti reagovali tiež na kikiríkanie iných kohútov, či svetlo. Aj táto aktivita je však podľa vedcov podriadená ich biologickému každodennému cyklu.  

Štúdia o výskume vyšla v britskom časopise Current Biology.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia