Bez sopiek by sa otepľovalo viac

Aerosóly, ktoré sa dostali do atmosféry vďaka sopečným erupciám, spomalili v posledných desiatich rokoch rast globálneho otepľovania asi o štvrtinu.

Bez sopiek by sa otepľovalo viac

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Globálne teploty rástli v poslednej dekáde rekordným tempom. Podľa najnovších výskumov ich od pravdepodobne ešte väčšieho nárastu brzdila aktivita sopiek. Tie chrlia do atmosféry častice, ktoré čiastočne prekrývajú slnečné žiarenie. Tvrdí to štúdia v časopise Science.

Medzi rokmi 2000 a 2010 stúpla koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére o viac ako 5 %. Dosť na to, aby sa globálna teplota zvýšila o 0,2 °C. Až štvrtinu z tohto rastu prekryli sopečné erupcie, ktorých častice rozptyľujú v stratosfére svetlo.

Stratosferickým časticiam sa hovorí aerosóly. O ich pôvode sa donedávna viedli ostré vedecké diskusie. Časť vedcov totiž tvrdila, že pochádzajú z ázijských továrenských komínov. Emisie oxidu siričitého v Číne a Indii sa za poslednú dekádu zvýšili o 60 %.  

Počítačové simulácie však napokon ukázali, že ľudský podiel na aerosóloch v stratosfére bol minimálny.

Podľa virtuálneho modelu, by sme na súčasný podiel aerosólov v atmosfére museli v poslednej dekáde vypustiť 10 krát viac emisií oxidu siričitého.

Vedci ešte dodávajú, že veľkosť vplyvu sopečnej erupcie na stratosférické aerosóly závisí od miesta, kde k erupcii dochádza.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia