Vedci zistili, ako vzniká závislosť na kokaíne

Užívaním kokaínu sa môže v priebehu niekoľkých hodín zmeniť štruktúra mozgu. To je podľa vedcov prvý krok k drogovej závislosti. V novej štúdii to opisujú americkí vedci.

Vedci zistili, ako vzniká závislosť na kokaíne

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Nightlife Of Revelry

Testy na laboratórnych myšiach ukázali, že krátko po užití drogy začali v mozgu rásť nové štruktúry, spojené s učením a pamäťou. Čím boli zmeny v mozgu väčšie, tým väčšia bola aj náklonnosť ku kokaínu. Vedci to popísali ako „závislosť mozgu na učení.“

Tím, zložený z vedcov z Kalifornskej univerzity a Univerzity v San Francisco sledoval malé výčnelky dendritických buniek v mozgu, ktoré sú spojené s vytváraním pamäti. Napokon si všimli, že rozdiel v ich raste bol zaznamenaný už dve hodiny po prvom injekčnom vstreknutí kokaínu.

„Naše snímky (mozgu z laserového mikroskopu) poskytujú jasné dôkazy, že kokaín vyvoláva rýchly rast nových výbežkov. Čím viac ich laboratórne myši majú, tým viac dávajú najavo, čo sa o droge naučili,“ povedala psychologička a neurologička Linda Wilbrechtová z Kalifornskej univerzity.  

„To nám ukazuje možný mechanizmus, ako užívanie drog podnecuje ďalšie chovanie smerujúce k získaniu drogy. Môže to tiež vysvetliť, ako s drogami spojené impulzy začnú dominovať pri rozhodovaní ľudského užívateľa drog,“ dodala.

Podľa doktora Geroma Breena z londýnskeho Ústavu psychiatrie je vývoj výčnelkov dendritických buniek v mozgu zvlášť dôležitý pre učenie a pamäť. „Táto štúdia nám ponúka dôveryhodné vysvetlenie toho, ako dochádza k závislosti,“ povedal pre BBC.

„Ukazuje ako sa mozog učí závislosti. Zatiaľ ale nie je bezprostredne jasné, ako užitočné to bude pri možnom vývoji terapie,“ dodal.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia