Slovák objavil v Indii stopy dinosaurov

Doktor Ján Schlögl z Univerzity Komenského sa podieľal na objave stôp dvoch mäsožravých dinosaurov. Jeden bol veľký ako kura, druhý o niečo dlhší ako dnes najväčší známy krokodíl.

Slovák objavil v Indii stopy dinosaurov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, NASA Goddard Photo and Video

Slovenský vedec sa stal súčasťou prekvapujúceho objavu v Indii. Začalo sa len nevinnou účasťou na 9. ročníku medzinárodnej konferencie o období Jury.

Súčasťou konferencie bolo aj niekoľko výprav do terénu. 34-členná medzinárodná expedícia so slovenským zástupcom sa tak vybrala do štyroch lokalít indického mesta Džaisalmer. Táto lokalita je pre geológov a paleontológov známa. Výskumníci tam už v minulosti našli mnoho úlomkov kostí rôznych druhov dinosaurov.

Práve v jednej z nich, neďaleko dediny Thaiat, objavil úplnou náhodou doktor Ján Schlögl z Katedry geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v skale unikátne stopy.

Poľský odborník profesor Gregory Pienkowski z Poľského geologického inštitútu vo Varšave, ktorý bol súčasťou expedície, priradil tieto stopy pradávnemu lietajúcemu plazovi pterosaurovi.

Doteraz bolo známych okolo 120 rôznych druhov pterosaurov, väčšinou popísaných z fragmentov fosílií. Stopy pterosaurov sú v tejto oblasti vzácne. Vedci ich datujú do obdobia spred 180 miliónmi rokov.

Pterosaury bývajú niekedy omylom považované za dinosaury. V skutočnosti sú, spoločne s krokodílmi, iba ich sesterskou vývojovou skupinou.

Našli aj teropódov

Ešte zaujímavejší nález však paleontológovia našli v ďalšej vrstve - ďalšie stopy tento raz už dinosaurov.

Prvý odtlačok bol len asi 5 cm dlhý, ale zase na povrchu pieskovca jasne zreteľný. Išlo o Grallator, čo je špecifické meno pre odtlačok, ktorý zanechal malý teropód, čiže mäsožravý predátor. Veľkosť tohto živočícha bola pravdepodobne podobná veľkosti dnešného kuraťa.

Druhá stopa bola už podstatne väčšia - okolo 30 cm. Vedci predpokladajú, že dinosaurus, ktorému stopa patrila, musel byť šesť až sedem metrov dlhý. To je viac ako dnes najväčší známy krokodíl.

O tom, komu však táto stopa patrila, môžeme zatiaľ len špekulovať. Podobné stopy a z rovnakého obdobia sa už pritom našli aj v Európe a tie boli priradené teropódovi zo skupiny Tetanurae.

O objave informovali viaceré indické média, vrátane najväčšej indickej tlačovej agentúry Press Trust of India. Významný je aj z toho dôvodu, že ide o prvé dôkazy života týchto dinosaurov aj v tejto oblasti.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia