Morské ryby strácajú kvôli zmenám kvality vôd pud sebazáchovy

Klimatické zmeny majú vplyv aj na zmenu správania rýb. Podľa austrálskej štúdie, o ktorej informovala agentúra AFP, ryby strácajú pud sebazáchovy. Vedci tvrdia, že sa prestávajú báť svojich nepriateľov.

Morské ryby strácajú kvôli zmenám kvality vôd pud sebazáchovy

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, lowjumpingfrog

Philip Munday z austrálskej Univerzity Jamesa Cooka robil výskum v oblasti koralových útesov pri Papue-Novej Guinei. Vplyvom zvýšenej aktivity podmorských sopiek je tam voda kyslejšia, než je obvyklé.

„Ryby sa všeobecne vyhýbajú pachu dravcov, čo je logické. V kyslých vodách ich ale naopak tento pach priťahuje a to je neuveriteľné,“ povedal Munday.

Ryby v tomto zmenenom prostredí plávajú ďalej od svojich prirodzených útočísk, sú aktívnejšie a tým znižujú vlastné šance na prežitie, pretože sú takto oveľa dostupnejšou korisťou pre predátorov, napísal Munday v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Nature Climate Change.

Kyslosť oceánov zvyšuje proces absorpcie atmosférického oxidu uhličitého, ktorého more pohltí až 30 percent. Podľa štúdie austrálskeho vedca zodpovedá kyslosť morských vôd hodnotám, s ktorými sa počítalo. Ryby sa však zvyšujúcej sa kyslosti vody nedokázali prispôsobiť, hoci sa do tohto prostredia už rodia. „Zdá sa, že sa s tým nedokážu vyrovnať za celý svoj život," dodal Munday.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia