Japonskí vedci vytvorili priesvitnú myš

Neviditeľnosť zatiaľ ostáva v rovine rozprávok či fantasy príbehov. Ale priehľadnosť, to je už niečo celkom iné – tú sa podarilo dosiahnuť japonským vedcom, ktorí vytvorili takmer priesvitnú myš.

Japonskí vedci vytvorili priesvitnú myš

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Mark Fowler

Vedci použili metódu, ktorá prakticky úplne odstráni farbu z tkanív – a myš pri tomto procese zabije. Výhodou je však podľa nich fakt, že teraz môžu vyšetriť jednotlivé orgány danej myši a dokonca aj celé jej telo bez toho, aby do nej museli rezať. Získajú aj „ucelenejší pohľad‟ na problémy, s ktorými pracujú.

Táto technika dá vedcom „novú možnosť pochopiť trojrozmerné štruktúry orgánu a toho, ako sa určité gény prejavujú v určitých tkanivách‟, povedal hlavný autor štúdie Kazuki Tainaka. Výskum zverejnil americký odborný časopis Cell.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia