Škodliviny sa môžu nachádzať aj v bezfarebnom oblečení z bavlny

Frédérique Hazéová

Odevy, ktoré si na seba každý deň obliekame, môžu obsahovať nebezpečné látky ohrozujúce naše zdravie. O tom, aké druhy oblečenia predstavujú najväčšie riziko, ako aj čo môžeme robiť, aby sme sa mu vyhli, nám porozprávala Marcela Maľovaníková z Výskumného ústavu textilnej chémie VÚTCH-CHEMITEX. Svoje vedecké postupy odhalí ústav aj návštevníkom Noci výskumníkov 2015 v žilinskom Auparku.

Škodliviny sa môžu nachádzať aj v bezfarebnom oblečení z bavlny

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Martin and Kathy Dady

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už po deviaty rok slovenským vedcom a odborníkom umožňujú predstaviť svoju prácu verejnosti.

Festival vedy Európska noc výskumníkov 2015 sa tentokrát uskutoční 25. septembra. Na Slovensku bude v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Tatranskej Lomnici a Poprade.

Výskumný ústav textilnej chémie VÚTCH-CHEMITEX, s. r. o. pôsobí na Slovensku 44 rokov ako odborné špecializované pracovisko v oblasti výskumu, vývoja a inovácii textilných materiálov, analýzy obsahu chemických látok v textíliách, či hodnotení ich zdravotnej bezpečnosti. Viac sa o ňom dozviete tu

Na Noci výskumníkov budete v Žiline prezentovať škodlivé látky v odevoch. Aké škodliviny si na seba obliekame?
Ide o nebezpečné látky, ktoré sa používajú počas takmer celého „života“ textílií, od ich výroby až po prepravu. Medzi tieto látky patria napríklad arylamíny, ktoré sa používajú pri farbení látok, ťažké kovy, či formaldehyd. Ten sa používa pre zlepšenie vlastností textílií, napríklad aby sa nekrčili.

Okrem toho môžeme v odevoch nájsť aj ftaláty, napríklad v plastových potlačiach, chlórované fenoly či organocíničité zlúčeniny, ktoré sa využívajú na konzerváciu textílií pri ich uskladnení a preprave. V prírodných materiáloch zas môžeme nájsť napríklad pesticídy a podobne.

Ako môžu takéto nebezpečné prvky ohroziť ľudské zdravie?
Prítomnosť škodlivých látok v textíliách nevidieť ani necítiť. Ich negatívny účinok sa však môže prejaviť, keď sme im dlhodobo vystavení. Mnohé z nich sú alergény, karcinogény, spôsobujú bolesti hlavy, depresie, poruchy hormonálnej a rozmnožovacej sústavy a ďalšie ťažkosti.

Ako sa tomu dá predísť? Existuje u nás nejaký systém kontroly textilu?
Na odevy, ktoré bežne nosíme sa vzťahuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o chemických látkach. V ňom je zakotvené, že odevné výrobky musia prejsť testom na prítomnosť karcinogénnych arylamínov, ftalátov, formaldehydu, chlórovaných fenolov, niklu a celkového obsahu olova.

Na Slovensku túto oblasť reguluje tiež vyhláška Ministerstva hospodárstva. Vyhláška určuje limitné hodnoty koncentrácie škodlivých látok v odevoch určených na priamy styk s pokožkou, ktoré sú dovezené na naše územie z tretích krajín.

Okrem toho sú aj komerčné systémy kontroly, jedným z nich je napríklad medzinárodná certifikácia Oeko-Tex, a to na základe komerčnej normy Oeko-Tex Standard 100. Výrobok, ktorý tejto norme vyhovie, je označený logom a môže byť distribuovaný do hociktorej krajiny sveta, s tým, že spĺňa legislatívne požiadavky danej krajiny.

Akými postupmi odhaľujete škodlivé látky na vašom ústave?
Škodliviny sa musia najskôr extrahovať zo vzorky textílie, previesť do vhodnej formy a následne sa ich prítomnosť a množstvo stanovujú analytickými metódami. Najčastejšie je to chromatografia s hmotnostnou detekciou, či optické metódy. Existuje viacero noriem, podľa ktorých sa postupuje.

Ktoré kusy oblečenia patria medzi najrizikovejšie?
Medzi najrizikovejšie patria detské výrobky, keďže dieťa má citlivú pokožku, cez ktorú sa škodliviny ľahšie dostanú do organizmu. Ďalšou skupinou je tiež osobná bielizeň pre dospelých, ktorá je v priamom kontakte s ich pokožkou a do rizikovej skupiny patria aj odevy tmavších farebných odtieňov. V tých sa totiž s väčšou pravdepodobnosťou môžu vyskytnúť ťažké kovy a arylamíny pochádzajúce z farbív.

Je rizikovejším aj výrazne farebné oblečenie?
Nie je pravidlom, že farebne výraznejšie kusy oblečenia musia byť rizikovejšie, avšak niektoré škodliviny ako arylamíny či ťažké kovy sa vyskytujú práve v sýtejších farbách. Škodlivé látky sa však môžu nachádzať aj v oblečení bielej farby z bavlny. Tam môžeme nájsť pesticídy, ktoré sa do nej dostanú pri pestovaní.

Ako sa môže bežný zákazník takýmto nebezpečenstvám brániť?
Jediným spôsobom, ako znížiť pochybnosť spotrebiteľa, či oblečenie obsahuje škodlivé látky, je skúšanie výrobkov v akreditovaných laboratóriách ešte pred ich uvedením na trh.

Bežný spotrebiteľ potom môže byť pri nakupovaní pozornejší. Odevy, ktoré boli pred uvedením na trh skúšané na obsah škodlivých látok, sú označené logom, napríklad Oeko-Tex® Standard 100, čo zaručuje, že výrobok je zdravotne nezávadný. Na Slovensku túto certifikáciu zabezpečuje práve VÚTCH-CHEMITEX ako asociovaný člen medzinárodnej Oeko-Tex organizácie.

Každý zakúpený výrobok treba samozrejme pred prvým použitím vyprať v práčke.

Na čo sa môžu vo vašom stánku tešiť návštevníci Noci výskumníkov?
Pre návštevníkov sme pripravili nebezpečné vzorky odevov zachytených na našom trhu, videoslučku s ukážkou skúšky odevných výrobkov. Pripravený máme aj prehľad symbolov údržby používaných na odevoch, ktoré nie sú bežne známe. Takisto budeme k dispozícii pre záujemcov, ktorí sa chcú o problematike škodlivín v odevoch dozvedieť viac.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia