rozhovor Spoľahlivá a presná diagnostika vedie k záchrane pacienta

— Lenka Uherová

Aby sa pacient dokázal úspešne uzdraviť, hrá v prípade nádorových ochorení často dôležitú úlohu čas. Rýchla a presná diagnostika čas nielenže šetrí, ale pomáha aj ušiť liečbu na mieru. Aby sa vďaka tomu dokázalo uzdraviť čo najviac pacientov sa snažia aj slovenskí vedci v projekte MultiplexDX. O ich práci nám porozprával jeden zo zakladateľov, Pavol Čekan.

Spoľahlivá a presná diagnostika vedie k záchrane pacienta

Pankreas opice, archív: Pavol Čekan

Názov MultiplexDX znie pomerne zložito. Skúste nám v jednej vete vysvetliť, čo si pod ním môžeme predstaviť.
Projekt, ktorý využíva moderné biotechnológie, ako sú napríklad nové 3D vizualizácie ľudských tkanív, či moderné diagnostické metódy a aplikácie, vďaka ktorým je možné efektívnejšie, presnejšie a individuálnejšie liečiť rakovinu.

Aké sú jeho výhody oproti iným diagnostickým zariadeniam?
Náš projekt je jedinečný v tom, že vyvíjame metódy, ktoré dokážu precízne merať rakovinové markery v ľudskom tkanive a krvi. Je to mnohostranná metóda, ktorá prepája vizuálne a sekvenčné technológie tak, aby bolo možné čo najpresnejšie určiť klinické parametre. Na základe tých potom dokážeme nastaviť presnú liečbu onkologického pacienta.

Našim cieľom je precízne identifikovať profil rakoviny. Chceme dosiahnuť, aby každý typ a podtyp rakoviny mal vlastný „čiarový kód“, podľa ktorého presne nastavíme liečbu. Budeme tak vedieť, aký liek, či kombináciu liekov použiť, ale napríklad aj to, aká dlhá má liečba byť.

Dokážete diagnostikovať aj iné ochorenia ako je rakovina?
Okrem akéhokoľvek typu rakoviny vieme diagnostikovať aj niektoré infekčné ochorenia, ktoré sú spôsobené retrovírusmi, ako napríklad obyčajná chrípka, ale aj HIV. V prípade rakoviny sa však najviac orientujeme na rakovinu prsníka a mliečnych žliaz, prostaty a kože.

Aké technológie využívate?
Na zobrazovanie ľudského tkaniva využívame fluorescenčné vizualizačné technológie, ale aj kvantitatívne technológie ako sekvenovanie. V našom prípade ide hlavne o presnú detekciu a meranie RNA, ale snažíme sa aj o úplne novú trojrozmernú vizualizáciu ľudského genómu. To by mohlo vyústiť do úplne novej diagnostiky a prognostiky.

Prečo ste si zvolili práve tento druh výskumu? Čo vás inšpirovalo?
Najväčším problémom je podľa nás správne nastavenie liečby, najmä u onkologických pacientov. Nesprávna diagnostika v dnešnej dobe spôsobuje mnoho komplikácií a neraz aj smrť pacienta. Obrovskou inšpiráciou je pre nás teda záchrana ľudských životov. Asi každý z nás sa v živote stretol s rakovinou a my s ňou chceme bojovať práve cez vývoj najmodernejšej a individuálnej diagnostiky.

MultiplexDX Pavol Cekan

Časť tímu MultiplexDX, archív: Pavol Čekan

Predstavíte nám hlavu a členov vášho tímu?
Náš tím sa skladá z troch vyštudovaných doktorandov, ktorí už pôsobia aj ako biznismeni. Máme v ňom bunkového biológa, ktorý pracoval v národnom rakovinovom inštitúte v USA, či v špičkovej diagnostickej firme Qiagen. Ďalej tam máme biofyzika, ktorý na Slovensku už dlhé roky patrí medzi najlepších odborníkov na technologický transfer.

Ja som vyštudovaný biochemik a naposledy som pôsobil na Rockefellerovej univerzite, kde som vyvíjal nové diagnostické technológie, ktoré sú teraz súčasťou nášho produktového portfólia. Keďže sme teraz v hlavnom štádiu R&D, tak to momentálne vediem ja, ale moji partneri mi veľmi pomáhajú a bez nich by to nešlo.

Kedy by sa vaša diagnostika mohla začať využívať v praxi?
Momentálne rozbiehame marketing a predaj a v máji tohto roku sme zariadili laboratórium v americkom Marylande. Na využitie našej diagnostiky v praxi potrebujeme päť až šesť rokov na doladenie našich biotechnológií a hlavne na validáciu diagnostických testov na ľudských tkanivách. Veríme, že sa nám to podarí.

Čo očakávate od účasti a prípadnej výhry v Startup Awards?
Od účasti očakávame, že sa môžeme spojiť s mnohými ľuďmi, ktorí robia podobný výskum, marketing a biznis. Budeme sa môcť rozprávať s mnohými potencionálnymi investormi a budeme môcť vytvoriť mnohé strategické aliancie. Ak by sme vyhrali, tak finančný príspevok určite využijeme na silnejší marketing v USA.

Takáto cena nám navyše môže v rámci Slovenska priniesť obrovskú vizibilitu, čo nám teraz veľmi chýba. Pomohlo by nám to pri budovaní R&D infraštruktúry na Slovensku. Mohli by sme zamestnať veľa šikovných slovenských vedcov a priniesť na Slovensko moderne biotechnológie.

Veríme, že raz budeme úspešný slovenský „biotech“, aby v zahraničí vedeli, že aj u nás vieme robiť dobrú vedu a riešiť veľmi zložité otázky diagnostiky a liečby onkologických pacientov.

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia