Málo známy hormón by mohol odstrániť úzkosť zo sexu

— Lenka Uherová

Prirovnanie „zaľúbil sa ako taký puberťák“ sa nepoužíva pre nič za nič. Telo mladého človeka je v čase puberty priam zaplavené hormónmi, vrátane kisspeptinu, ktorý v mozgu aktivuje túžbu po inom človeku. Vedci ho chcú využiť na vytvorenie „duševnej viagry“, ktorá by tento pocit prinavrátila aj do dlhoročných vzťahov.

Málo známy hormón by mohol odstrániť úzkosť zo sexu

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ sasint

Ako povedal chemik Peter Szolcsányi počas minuloročnej prednášky pri príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku, existuje obrovské množstvo nespochybniteľných experimentálnych dôkazov o tom, že láska je produktom ľudského mozgu a konkrétnych biochemických reakcií.

Aby sa ale dvaja po stretnutí vôbec pustili do vzájomného „spoznávania“, vložia sa do toho najskôr pohlavné hormóny testosterón a estrogén, ktorým podľa nedávnych zistení najmä počas puberty sekunduje aj menej známy kisspeptin. Ten v období dospievania podporuje sexuálny apetít, čo chcú využiť vedci z Imperial College London, aby ľudom pomohli potlačiť sexuálne problémy s psychickým pôvodom.

Zdroj dobrej nálady

Hormón kisspeptin, pôvodne známy aj ako metastín, produkuje spodná časť medzimozgu – hypotalamus. Podľa Society for Endocrinology môže jeho vylučovanie vplývať na produkciu testosterónu a estradiolu, čo je jedna z foriem estrogénu. Hormón zohráva v puberte veľmi dôležitú úlohu, a pomáha tiež stimulovať ženskú ovuláciu pri umelom oplodnení.

Okrem spomínaného zvyšovania túžby navyše dokáže tlmiť nepríjemné pocity a potláčať depresiu. Vedcov tak napadlo využiť jeho vlastnosti a vytvoriť akúsi „mentálnu viagru“, ktorá by párom pomáhala prinavrátiť iskru do vzťahu.

Výsledky výskumu zverejnili minulý týždeň v časopise The Journal of Clinical Investigation. Časti skupiny, ktorú tvorilo 29 mladých heterosexuálnych dobrovoľníkov, podali kisspeptin, a časti placebo. Následne im ukazovali obrázky s rôznou tematikou, vrátane sexuálnej a romantickej, ale tiež negatívnych a desivých motívov. Reakcie účastníkov sledovali prostredníctvom magnetickej rezonancie.

Pomôcť obetiam a deviácie držať nakrátko

Skeny z rezonancie ukázali, že dobrovoľníkom, ktorým bol podaný hormón, sa pri sledovaní negatívnych obrazov zvýšila v mozgu aktivita oblastí, ktoré potláčajú zlé pocity. Pozorovania ale ukázali aj to, že kisspeptin pri erotických a romantických výjavoch aktivoval v mozgu časti, ktoré sú spojené so vzrušením. Mozgy dobrovoľníkov, ktorí dostali placebo, takúto aktivitu nepreukázali.

Vedci si na základe výsledkov myslia, že hormón vplýva na centrá v mozgu, ktoré sú spojené so sexuálnou aktivitou. Chceli by ich preto využiť na liečbu psychických problémov brániacich v sexuálnom vzrušení, ako je tomu napríklad v prípade ľudí nespokojných s vlastným telom.

Ich cieľom je tiež pomôcť obetiam sexuálneho násilia odstrániť stres a úzkosť zo sexuálneho styku, alebo naopak liečiť sexuálne deviácie. Mentálna viagra by údajne mohla pomôcť aj ľuďom, ktorí v sexuálnom vzťahu prechádzajú krízou a prinavrátiť im intenzívnejší pohlavný život.  

Jeden z autorov štúdie Waljit Dhillo sa vyjadril, že nie je vylúčené, aby bol liek nápomocný aj pri problémoch s plodnosťou. Väčšina výskumov sa podľa neho dnes zameriava na biologické faktory ovplyvňujúce plodnosť, čo je samozrejme dôležité, ale zamerať sa treba aj na emočné faktory, ktoré rozhodne majú na reprodukciu vplyv.

Výskumný tím chce v ďalšom kroku študovať účinky kisspeptinu vo väčšej skupine dobrovoľníkov. Keďže sa doterajšie testy navyše týkali iba mužov, chcú do skupiny tento raz zahrnúť aj ženy.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia