Nedostatok spánku ovplyvňuje aktivitu génov

Stačí, ak si nedoprajeme jeden týždeň dostatok spánku a aktivizujú sa gény, ktoré oslabujú našu imunitu, alebo zvyšujú hladinu stresu.

Nedostatok spánku ovplyvňuje aktivitu génov

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, McKay Savage

Nie je žiadnym tajomstvom, že spánkový deficit vedie k zdravotným poruchám, ako sú obezita, srdcové choroby, alebo kognitívne poruchy.

Najnovší výskum vedcov z Univerzity v Surrey však poukázal aj na to, že málo spánku má vplyv na aktivitu stoviek génov. Úplne stačí, ak nespíme tak ako máme, jeden týždeň.

Ak napríklad spíme v jednom týždni každý deň menej ako šesť hodín, ovplyvní to viac ako 700 našich génov. Nedostatok spánku teda vplýva napríklad na našu imunitu, alebo kontrolu stresu.

Proces, pri ktorom sa v géne uložená informácia realizuje do konkrétneho produktu, alebo funkcie, sa volá genová expresia. Doteraz vedcom nebolo jasné, ako s genovou expresiou súvisí nedostatočný spánok.

„Výskum nám pomohol pochopiť účinky nedostatočného spánku na expresiu génu. Teraz, keď sme tieto účinky identifikovali, môžeme túto informáciu využiť ďalej na skúmanie prepojenia genovej expresie a celkového zdravia,“ hovorí Derk-Jan Dijk, riaditeľ Centra pre výskum spánku na Univerzite v Surrey.

Výskum bol interdisciplinárny. Zúčastnili sa ho fyziológovia, experti na spánok a cirkadiánny rytmus, či odborníci na funkčnú genomiku a bioinformatiku.

„Súčasný záujem o spánok a cirkadiánne rytmy ako determinanty zdravia a chorôb sú živou oblasťou výskumu. Kombináciou našej experzíty na spánok a genomiku, sme začali robiť výrazné pokroky, ktoré budú mať dopad na naše chápanie a liečbu zdravotných problémov, ktoré vznikli z nedostatku spánku,“ vysvetľuje Colin Smith, profesor funkčnej genomiky na Univerzite v Surrey.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia