Vírus H7N9 sa môže prenášať aj medzi cicavcami

Nový kmeň vtáčej chrípky H7N9 sa dokáže prenášať medzi fretkami a za istých podmienok by to dokázal aj medzi ľuďmi. Vyplýva z experimentu na laboratórnych zvieratách, o ktorom informoval medzinárodný vedecký tím prostredníctvom časopisu Science.

Vírus H7N9 sa môže prenášať aj medzi cicavcami

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, jimbob_pgh

Od marca minulého roka, kedy vírus H7N9 objavili v Číne, ešte nebol zaznamenaný žiadny prípad potvrdeného prenosu víru z človeka na človeka. Doteraz sa ním nakazilo viac ako 130 ľudí a 36 zomrelo.

Pokiaľ by sa zistilo, že vírus sa môže ľahko prenášať aj medzi ľuďmi, odborníci sa obávajú, že by mohol spustiť celosvetovú pandémiu. Štúdia na zvieratách je prvým krokom k zisteniu, ako ľahko sa vírus môže medzi ľuďmi šíriť, napísala agentúra AFP.

„Nová chrípka H7N9 je nákazlivá a prenosná medzi cicavcami,“ uviedla štúdia vedcov z Číny, Hongkongu, USA a Kanady. „Za vhodných podmienok by prenos H7N9 z človeka na človeka mohol byť možný,“ píše sa ďalej v štúdii.

Vedci nakazili laboratórne fretky vzorkou víru H7N9. Tú predtým odobrali z človeka, ktorý na túto nákazu zomrel. Zistili, že vírus sa rozšíril medzi fretkami, ktoré boli s tými nakazenými v priamom kontakte. Vírus sa taktiež prenášal vzduchom, ale týmto spôsobom sa nakazila len jedna zo skúmaných fretiek.

Štúdia tiež skúmala, ako pôsobí vírus na prasatá, ktoré sú ľuďom bližšie než fretky. Vedci zistili, že prasatá sa vírom nakazili, ale nákazu medzi sebou už neprenášali. „Pokiaľ by štúdia ukázala, že sa jedno prasa nakazilo od iného, potom by sme boli oveľa znepokojenejší,“ povedal Anthony Fauci, šéf amerického Národného ústav pre alergie a infekčné choroby.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia