Švédi objavili v Afrike nový, agresívnejší kmeň HIV

Nový a agresívnejší kmeň vírusu HIV, ktorý spôsobuje podstatne rýchlejší nástup choroby AIDS, objavili švédski vedci v západnej Afrike. Informovala o tom agentúra AFP.

Švédi objavili v Afrike nový, agresívnejší kmeň HIV

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, RDECOM

Nový kmeň vírusu s označením A3/02 je spojením v súčasnosti dvoch najbežnejších kmeňov HIV v africkom štáte Guinea-Bissau. Zatiaľ bol objavený len v západnej Afrike.

„U jednotlivcov, ktorí sa nakazia novou skombinovanou formou vírusu, sa vyvíja AIDS do piatich rokov, čo je o zhruba dva až dva a pol roka rýchlejšie než u niektorého z doterajších kmeňov,“ povedala Angelica Palmová, jedna z vedkýň, ktorá sa podieľala na dlhodobej štúdii osôb, nakazených vírom HIV v Guinei-Bissau.

Takzvané rekombinované kmene vírov pochádzajú od človeka, ktorý je nakazený dvoma rôznymi kmeňmi, ktorých DNA sa spojí, aby vznikla nová forma.

„Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že kdekoľvek vznikne takzvaný rekombinant, je silnejší alebo agresívnejší ako rodičovské kmene,“ dodala Palmová o štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Journal of Infectious Diseases.

Švédsky vedecký tím nový kmeň po prvýkrát objavil v Guinei-Bissau v roku 2011. „Dobrou správou je, že zatiaľ, pokiaľ vieme, v súčasnosti dostupné lieky účinkujú rovnako na všetky rozličné typy alebo varianty," dodala Palmová.

Štúdia tiež varuje, že by sa podobné rekombinanty mohli rýchlo šíriť v oblastiach s vysokým počtom imigrantov, ako je Európa alebo Spojené štáty.

Na svete žije podľa odhadov 35,3 milióna ľudí nakazených vírusom HIV, ktorý ničí imunitný systém. Od prvých prípadov choroby začiatkom 80. rokov minulého storočia na AIDS zomrelo asi 25 miliónov ľudí, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Existujúca liečba pomáha nakazeným ľuďom žiť dlhší a zdravší život tým, že potláča a odsúva príznaky choroby. Samotnú chorobu ale nelieči. Mnoho ľudí v chudobných oblastiach sveta nemá k liečbe prístup. Očkovanie proti vírusu HIV neexistuje.
    
ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia