Nové kontaktné šošovky majú sledovať hladinu cukru u diabetikov

Internetový gigant Google testuje kontaktné šošovky pre diabetikov, ktoré budú schopné kontrolovať hladinu cukru. Šošovky majú v sebe zabudované malé čipy a anténu. Hladinu cukru určujú so sĺz. Pri súčasných testoch sa to robí z kvapky krvi, odobratej z prsta.

Nové kontaktné šošovky majú sledovať hladinu cukru u diabetikov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, avrene

Inteligentná šošovka vyzerá na prvý pohľad rovnako ako bežná kontaktná šošovka . Vložená elektronika nezakrýva videnie, pretože leží mimo zreničky a dúhovky.

„Rokujeme s FDA , ale stále máme pred sebou ešte veľa práce k tomu, kým sa táto technológia stane bežne používanou technológiou," uvádza Google na svojom oficiálnom blogu.

FDA je americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov. Google tiež plánuje nájsť partnera, ktorý má skúsenosti s uvedením podobných produktov na trh. K spotrebiteľom by sa tak nový produkt mohol dostať najskôr za päť rokov.

Najväčší internetový vyhľadávač na svete vyvíja rôzne nové technológie, ktoré nesúvisia s jeho hlavným podnikaním. Patrí medzi ne napríklad aj auto bez vodiča, či balóny, ktoré by prenášali mobilný internet do odľahlých oblastí.

Zameriava sa tiež na zdravotné problémy a v septembri zriadil firmu, ktorá sa venuje boju proti chorobám spojeným so starnutím.

Vo svete sa pracuje aj na iných mechanizmoch, ktoré by mohli byť schopné sledovať hladinu cukru bez toho, aby sa pacient musel pichať ihlou.

Sú medzi nimi aj ďalšia obdoba kontaktných šošoviek od holandskej firmy NovioSense . Ich súčasťou je malá flexibilná pružina, ktorá sa zastrčí pod viečko.

Izraelská spoločnosť OrSense zase testuje manžetu na palec a objavili sa aj návrhy senzorov, testujúce hladinu cukru zo slín. V roku 2001 FDA schválila monitorovací náramok, ale pacienti si sťažovali, že tento test je bolestivý, informovali agentúry AP a Reuters.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia