Smrteľný vírus MERS na človeka preniesli ťavy

Záhadný respiračný vírus MERS, ktorý vo svete spôsobil smrť niekoľkých desiatok ľudí, sa na človeka pravdepodobne preniesol z tiav. Tvrdí to nová štúdia medzinárodného vedeckého tímu, podľa ktorej však nie je zatiaľ úplne isté, akou cestou sa vírus dostáva z týchto zvierat do ľudského organizmu. U tiav v Saudskej Arábii sa podľa štúdie vírus objavil po prvýkrát najmenej pred dvoma desaťročiami, tvrdí agentúra AP.

Smrteľný vírus MERS na človeka preniesli ťavy

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, stevebrownd50

Vedci preskúmali vzorky krvi 260 tiav zo saudskoarabských archívov siahajúcich až do roku 1992. V období dvoch desaťročí v nich objavili stopy vírusu, spôsobujúceho MERS.

Podľa štúdie nie je jasné, či kvôli vírusu ochoreli aj samotné zvieratá. Bez ohľadu na to však zrejme preniesli MERS na človeka. „Je veľmi pravdepodobné, že ťavy prenášajú nákazu na ľudí, ale táto štúdia nám presne nehovorí, akou cestou k tomu dochádza," povedal hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Gregory Hartl.

Blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS) lekári prvýkrát u človeka zistili v roku 2012 v Saudskej Arábii. Od tej doby sa ním nakazilo vyše 180 ľudí a 79 infekciu neprežilo. Hoci sa choroba dostala aj do Európy a severnej Afriky, väčšina obetí pochádzala z krajín Blízkeho východu.

Podľa vedcov sa ľudia nakazili zrejme prostredníctvom slín alebo hlienov, ktoré ťavy veľmi často vylučujú a ktorých stopy zostávajú na zemi. Ďalšou možnosťou nákazy je konzumácia mäsa.

Vírus vraj celé dve desaťročia zostáva bez výrazných mutácií a na človeka sa prenáša len zriedka. Mohol by sa však vyvinúť do formy, ktorá sa bude medzi ľuďmi šíriť ľahšie, varoval vedúci výskumu Ian Lipkin z Columbijskej univerzity. „Mohli by sme začať testovať ťavy na prítomnosť infekcie a zavádzať karanténu, podobne ako sa to robí u slintačky a krívačky," vyhlásil.

MERS rovnako ako príbuzný vírus SARS, ktorý vo svete počas epidémie v roku 2003 zabil najmenej 800 ľudí, napáda dýchacie cesty. Spôsobuje silný kašeľ, horúčku, zápal pľúc, či zlyhanie obličiek.

V krajinách Blízkeho východu sa ťavy bežne chovajú kvôli mäsu, mlieku, alebo ako domáci maznáčikovia, ku ktorým majú vlastníci mnohokrát veľmi blízky vzťah a občas vraj svoje zvieratá dokonca pobozkajú.

Podľa Lipkina nie je celkom isté ani to, či sa ľudia infikujú priamo od živých tiav alebo napríklad prostredníctvom nakazeného potravinárskeho produktu. Existuje však návod, ako sa vyvarovať rizikového správania, ktoré môže viesť k nákaze. „Určite sú spôsoby, ako zmenšiť riziko. Skúsil by som sa vyhnúť bozkávaniu tiav," konštatoval vedec.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia