Nižší ľudia sú náchylnejší na vznik ischemickej choroby srdca

— Lenka Uherová

Aj šesťcentimetrový rozdiel vo výške môže zvýšiť riziko vzniku ischemickej choroby srdca až o 13 percent.

Nižší ľudia sú náchylnejší na vznik ischemickej choroby srdca

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/Maryland GovPics

To znamená, že ak napríklad porovnáme 152 centimetrov vysokého človeka s človekom, ktorý meria 182 centimetrov, tomu menšiemu hrozí až o 32 percent väčšie riziko vzniku ischemickej choroby srdca. Informáciu zverejnil portál The Telegraph.

Je to po po prvýkrát, čo vedci dokázali, že výška sama o sebe stačí na zvýšenie zdravotného rizika.

„Dokázali sme, že vzťah medzi výškou a rizikom vzniku ischemickej choroby srdca je primárny vzťah a neovplyvňujú ho ďalšie faktory, ako sú výživa, či zlé socio-ekonomické podmienky," uviedol  Sir Nilesh Samani, profesor kardiológie British Heart Foundation z University of Leicester v štúdii publikovanej v New England Journal of Medicine.

Ischemická choroba srdca je najčastejšou príčinou úmrtia v Británii a ročne na ňu zomrie okolo 73.000 ľudí. Okrem nich je tu ďalších 2,3 milióna ľudí, ktorí žijú s touto hrozbou.

Riziko na vznik tohto ochorenia nastane, keď sa tepny, ktoré dodávajú krv do srdcového svalu, zúžia v dôsledku ukladania mastného materiálu v ich stenách.

Ak sú krvné zrazeniny  pod takýmto mastným povlakom, tepna sa môže úplne zablokovať, čo vedie k infarktu.

Vedci preskúmali genetické dáta 200.000 ľudí, a zistili, že tie časti DNA, ktoré rozhodujú o výške, môžu súvisieť s rozvojom ischemickej choroby srdca.

„Čím viac genetických variant v sebe nosíte, tým je riziko ischemickej choroby srdca nižšie. A naopak, ak ste geneticky „malý“, riziko sa zvyšuje,“ povedal Dr Christopher Nelson, výskumník a prednášajúci z University of Leicester.

„Aj keď vieme o mnohých faktoroch životného štýlu, ako je fajčenie, ktoré ovplyvňuje riziko ischemickej choroby srdca, naše zistenia podčiarkujú skutočnosť, že príčiny tohto ochorenia sú veľmi zložité. Pochopili sme, že existujú ďalšie faktory, ktoré môžu mať pri jeho vzniku ešte väčší význam,“ vysvetlil profesor Nilesh Saman.

„Zatiaľ čo naše zistenia nemajú bezprostredné klinické dôsledky, tým, že budeme stále lepšie a lepšie  rozumieť biologickým mechanizmom, ktoré sú základom vzťahu medzi výškou  a rizikom ischemickej choroby srdca, sa nám môžu otvoriť nové cesty pre jej prevenciu a liečbu,“ dodal Saman.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia