Nová vakcína učí organizmus ako okamžite rozoznať ebolu

Frédérique Hazéová

Vedci zo spoločnosti Merck za menej ako rok vyvinuli vakcínu, ktorá by mala zabrániť ďalšiemu šíreniu eboly. Podľa ich doterajších výsledkov má zatiaľ stopercentnú účinnosť, čo prináša nádej nielen na zastavenie epidémie, ale aj na ochranu do budúcnosti.

Nová vakcína učí organizmus ako okamžite rozoznať ebolu

Ilustračná fotografia, zdroj foto: flickr.com/NIAID

KLEMPA Boris archiv Klempa

RNDr. Boris Klempa, PhD. pôsobí ako vedecký pracovník na Oddelení ekológie vírusov, Virologického ústavu, Slovenskej akadémie vied. V rámci svojho výskumu sa venuje zoonotickým vírusom, ktoré sú prenášané zo zvierat na človeka. Viac sa o ňom dozviete tu.

Rýchlosť šírenia krvavej horúčky sa značne spomalila, no riziko je stále živé. Tím výskumníkov však v posledný júlový deň zverejnil v prestížnom magazíne The Lancet výsledky svojho výskumu, ktoré potvrdili doterajšiu absolútnu účinnosť ich novej očkovacej látky.

V čom je výnimočná?

Vakcína, ktorá dostala názov rVSV-ZEBOV neobsahuje priamo vírus eboly, ale iný, pôvodne zvierací vírus, ktorý je u ľudí zodpovedný za symptómy podobné nachladnutiu. Vedci ho upravili tak, aby produkoval bielkoviny, ktoré sa vyskytujú na povrchu nebezpečných variant vírusu eboly.

Vírus ale ebolu spôsobiť nemôže, čo dá nášmu telu čas prísť na to, že je škodlivý, vysporiadať sa s ním a zapamätať si ho. V budúcnosti tak začne pri styku so skutočným ebola vírusom bojovať okamžite.

Minulý rok bola látka skúšaná na zdravých dobrovoľníkoch, aby sa ukázalo, či nespôsobuje neželané vedľajšie účinky. Tento rok sa testovanie rozbehlo priamo v blízkosti infikovaných, aby vedci potvrdili, či aj skutočne funguje.

Vedci si zvolili takzvanú „kruhovú metódu“, ku ktorej ich dotlačila aktuálna situácia. Vakcínu v rámci nej dostali všetci tí, ktorí prišli do kontaktu s človekom nainfikovaným ebolou. V prvej skupine testovaných im bola látka podaná hneď po tom, čo bola u pacienta, s ktorým prišli do kontaktu, objavená ebola. Druhá skupina ľudí dostala vakcínu až tri týždne po odhalení.

Sto percent je vzácne číslo

V prvej skupine sa pôvodne nachádzalo 4123 ľudí, zaočkovaných však nakoniec bolo len 2014. Zvyšok testovaných bol vylúčený buď kvôli odmietnutiu očkovania, tehotenstvu, kojeniu alebo veku nižšiemu ako 18 rokov. Podobne tomu bolo aj v druhej skupine, kde bolo pôvodne zaradených 3528 ľudí, do zverejnenia štúdie však vedci zaočkovali iba 1498 z nich.

Vedcov primárne zaujímalo, či sa u zaočkovaných objaví ebola po minimálne desiatich dňoch. Tento čas je totiž potrebný na vybudovanie imunity proti vírusu. Ak by sa ebola objavila skôr, mohlo by to znamenať, že nešlo o zlyhanie vakcíny, ale že bol daný človek infikovaný už pred očkovaním. 

V prvej skupine sa ani po desiatich dňoch nevyskytol žiadny prípad eboly. V druhej skupine, ktorá bola očkovaná neskôr, ochorelo 16 ľudí.

Celkovo sa štatisticky u vakcíny potvrdila 100 percentná úspešnosť. „V praxi je taká účinnosť zriedkavá,“ vyjadril sa Boris Klempa z Virologického ústavu SAV. „Nesúvisí to s tým, ako ďaleko je výroba. 100 percentnú účinnosť môže mať vakcína ešte len v predklinickych testoch na zvieratách aj keď je ešte roky vzdialená od uvedenia na trh,“ dodal Klempa.

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie WHO zabila ebola počas poslednej epidémie zatiaľ 11 294 ľudí. Najviac ich vírusu podľahlo v Libérii, v Sierra Leone a v Guinei. V rámci Európy sa infikovaní po jednom objavili v Taliansku, Španielsku a Veľkej Británii. 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia