Mladá medička v Afrike vyšetruje zrak pomocou telefónu a šošovky

Lenka Uherová

Medička Adriána Furdová strávila mesiac v nemocnici v Južnom Sudáne, kde spolu so svojim tímom vyšetrovala ostrozrakosť a očné pozadie pacientov. Študentke Lekárskej fakulty Univerzity Komenského na tieto vyšetrenia postačil iba smartfón a Volkova šošovka.

Mladá medička v Afrike vyšetruje zrak pomocou telefónu a šošovky

Na misiách v rozvojových krajinách lekári nemajú najnovšie vybavenie. Musia sa preto vynájsť ináč. Foto: archív Adriány Furdovej

Veľmi lacná a ľahko prenosná metóda by mohla zjednodušiť vyšetrovanie v rozvojových krajinách, kde je vybavenie v nemocniciach nedostatočné a zdravotná starostlivosť sa neraz vykonáva v komplikovaných podmienkach.

Stačí cvaknúť

Tím lekárov odcestoval na mesiac do nemocnice v južnosudánskej dedine Mapuorditom pri príležitosti odovzdania nepotrebných dioptrických okuliarov, ktoré sa vyzbierali na Slovensku. Účelom ich cesty boli však aj vyšetrenia zraku. Keďže transport odborných nástrojov by bol zložitý, lekári si pomohli ľahko dostupnými predmetmi. Postačili im fotoaparát, smartfón a Volkova šošovka.

Ak by ste v Európe navštívili nemocnicu za účelom vyšetrenia ostrosti vášho zraku, či zrakového pozadia, lekári by zrejme použili oftalmoskop. Tím lekárov si však na misii musel vystačiť bez neho. Na prehliadku prednej časti oka preto využili obyčajný fotoaparát a na vyšetrenie očného pozadia vymysleli novú metódu.

Nový spôsob funguje na princípe nepriamej oftalmoskopie, no zdrojom svetla je klasický LED blesk na smartfóne. Ním lekári svietia z určitej vzdialenosti do oka pacienta, pred ktoré kladú Volkovu šošovku s hodnotou plus 20 dioptrií. Vďaka tomu uvidia jasný, skutočný a stereoskopicky obrátený obraz očného pozadia.

„Rozdielom medzi našou metódou a oftalmoskopiou je možnosť odfotiť očné pozadie smartfónom a snímky ďalej analyzovať, čo štandardný oftalmoskop nedokáže“ hovorí Adriána Furdová, študentka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

Snímky môžu cestovať

Snímky zachytené smartfónom bez akýchkoľvek úprav zreteľne zobrazujú očné pozadie pacientov, čiže očný nerv, farbu sietnice, výstup a priebeh ciev.
Metódou, ktorá využíva smartfón a šošovku, je možné diagnostikovať rôzne ochorenia. U ľudí s cukrovkou je to napríklad diagnostika diabetickej retinopatie – chorobných zmien na sietnici oka. U pacientov so zvýšeným krvným tlakom je zase možné odhaliť prípadný vznik degenerácie makuly (centrálnej časti sietnice). Pri akútnych stavoch to dokonca môže byť aj odlúpenie sietnice, či krvácanie do sklovca.

„Z genetických ochorení vieme odhaliť Usherov syndróm, kedy sú typickým nálezom pigmentácie na očnom pozadí, zatiaľ čo z neurologického hľadiska pri zvýšenom vnútrolebečnom tlaku zase nájdeme opuch odstupu zrakového nervu,“ hovorí Adriána Furdová. Tá za svoj výskumný projekt získala 1. miesto v oftalmologickej sekcii medzinárodnej študentskej konferencie vo Varšave, odkiaľ si priniesla aj Grand prix cenu publika.

Skríning a mapovanie sú významné aj z hľadiska následného manažmentu a liečby pacienta. Ak napríklad nie je v danej oblasti špecialista, fotografie je možné cez internet zaslať odborníkovi, konzultovať s ním stav pacienta a následne určiť postup liečby.

Tímu sa na misii podarilo vyšetriť a odovzdať okuliare približne 250-im osobám. Veľká časť z nich pritom boli pacienti s rôznymi diagnózami, ako HIV, hypertenzia, tuberkulóza, či iné.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia