Tichá choroba láme kosti aj pri neškodnom páde

— Lenka Uherová

Patrí k skrytým chorobám, pretože nebolí. To, že ju máme, často zistíme, až keď nechtiac spadneme a miesto obyčajnej modriny je následkom zlomenina. Dnešný deň je venovaný osteoporóze a má ľudí varovať, aby včas ochránili svoje kosti a svaly.

Tichá choroba láme kosti aj pri neškodnom páde

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ paulbr75

Svetový deň osteoporózy každoročne organizuje Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (International Osteoporosis Foundation, IOF). Jeho cieľom je podporiť prevenciu, včasnú diagnózu a optimálny spôsob liečby. Tento rok sa kampaň nesie v znamení hesla „Milujte svoje kosti. Chráňte svoju budúcnosť“.

Typickým kandidátom je žena v strednom veku

Osteoporóza, čiže rednutie kostí, je metabolické ochorenie kostného tkaniva, pri ktorom dochádza k poškodeniu štruktúry kostí. Kosť sa stáva krehkejšou a zvyšuje sa jej lámavosť.

„V úvodných štádiách sa môže osteoporóza prejavovať tupými, či pálčivými bolesťami medzi lopatkami. V konečnom štádiu dochádza k zlomeninám po minimálnej záťaži, hlavne krčka stehnovej kosti, stavcov, kostí predlaktia, či ramennej kosti,“ hovorí Pavol Masaryk, osteológ z Národného ústavu reumatických chorôb (NURCH).

Za najrizikovejšieho adepta na osteoporózu by sme mohli označiť ženu vo vyššom veku po menopauze, či s menštruačnými problémami. Medzi ďalšie rizikové faktory patria chirurgické odňatie vaječníkov, výskyt osteoporózy v rodine, štíhla útla postava, či nezdravý životný štýl.

beh pixabay workandapix
Pohyb pomáha, zdroj: pixabay.com/ Wokandapix 

Zlepšujeme sa

Podľa štatistík Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu utrpí každá tretia žena po päťdesiatke zlomeninu v dôsledku osteoporózy. U mužov je to každý piaty.

Tie isté štatistiky uvádzajú, že na následky zlomeniny krčka stehnovej kosti, teda bedrového kĺbu, umiera do roka každý piaty pacient. Štatistika pritom zahŕňa osoby, ktoré umreli priamo na následky zlomeniny, ale aj pooperačné komplikácie a pridružené zranenia.

NURCH uvádza, že podľa odhadov trpí týmto ochorením na Slovensku 400 000 ľudí, čiže okolo osem percent obyvateľstva. Z toho približne 6000 ľudí ročne utrpí práve spomínanú zlomeninu bedrového kĺbu. U žien je podľa NURCH riziko úmrtia v dôsledku tejto zlomeniny porovnateľné s rizikom úmrtia spôsobeného rakovinou prsníka.

„Z hľadiska výskytu osteoporotických zlomenín patria Slovensku popredné priečky v rebríčku krajín EÚ, v ktorom sme hneď za škandinávskymi krajinami,“ upresňuje štatistiky Pavol Masaryk. Zároveň ale dodáva, že sa situácia zlepšuje, keďže u nás máme nadpriemerné možnosti z hľadiska prístrojovej diagnostiky, aj prístupu k overenej a účinnej liečbe.

Diagnostika je zložitá

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je strata kostnej hmoty dôsledkom prirodzeného starnutia človeka. Vznik osteoporózy je ale približne z dvoch tretín daný aj geneticky a môže ho ovplyvňovať aj náš životný štýl. Špecialisti ho spájajú najmä s nedostatočným pohybom, fajčením a nadmerným pitím alkoholu, či obezitou.

cigareta Andrew Pons Unsplash
Ilustračná fotografia, zdroj: Unsplash/Andrew Pons

Prieskum IOF v krajinách, kde prebieha kampaň k Svetovému dňu osteoporózy, ukázal, že je prístup k jej diagnostike značne obmedzený. Diagnóza je pritom často stanovená až potom, čo pacient utŕži zlomeninu. Aj tento problém by chceli kampaňou odstrániť.

Diagnostika je pomerne zložitá a nákladná a vykonáva sa prostredníctvom denzitometrie, ktorá spočíva v meraní kostnej hustoty na princípe absorpcie röntgenového žiarenia. Ide o bezbolestné vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť ochorenie skôr, ako príde k zlomenine. Osteoporotické zlomeniny sa tiež diagnostikujú röntgenologicky. 

Zas raz pohyb a strava

Ak človek trpí osteoporózou, na rade je liečba, ktorá podľa Pavla Masaryka závisí od viacerých faktorov. „V princípe treba zabezpečiť dostatok pohybovej „váhonosnej" aktivity, dostatok vápnika a niektorých vitamínov, hlavne D a K,“ hovorí. Keď už podľa neho ale riziko zlomeniny presiahne únosnú mieru, prichádza na rad špeciálna antiporotická liečba, ktorej úlohou je spomaliť odbúravanie kosti, či povzbudiť kosť k tvorbe nového tkaniva.

Občas sa vo vážnych prípadoch vykonáva aj kyfoplastika – operácia, pri ktorej sa do poškodeného miesta vkladá kostný cement. 

Najlepšou možnosťou je ale jednoducho znížiť riziko, že osteoporózu dostaneme. Odborníci odporúčajú prijať denne 500 miligramov kalcia, ktoré sa nachádza v mlieku, jogurtoch, či syroch. U starších ľudí sa odporúča ešte väčšie množstvo. Treba podľa nich tiež asi polhodinu denne stráviť na miernom slnku, jesť morské ryby a hýbať sa. Samozrejme treba vylúčiť aj cigarety a alkohol, či nezdravé potraviny. 

Svetový deň osteoporózy vyhlásila Národná spoločnosť pre osteoporózu Veľkej Británie v roku 1996. Od roku 1998 ho spoluorganizuje aj WHO.

Podľa jej odhadov sa v nasledujúcich 20 rokoch počet pacientov s osteoporózov zdvojnásobí a  počet zlomenín stehennej kosti v dôsledku osteoporózy dokonca strojnásobí. Preto je dôležité dostať ochorenie do povedomia ľudí, aby ho mohli sami ovplyvniť.

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia