Najzložitejší orgán v ľudskom tele má svoj týždeň

— Frédérique Hazéová

Mozog je tou najkomplikovanejšou hmotou v našom tele. Anatomicky ho už síce detailne poznáme, no ani zďaleka ešte presne nevieme ako vlastne funguje. K jeho pochopeniu a najmä prevencii voči niektorým poškodeniam nám však môže pomôcť aj Týždeň mozgu, ktorý sa dnes začína v desiatkach krajín po celom svete.

Najzložitejší orgán v ľudskom tele má svoj týždeň

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/geralt

Dnešným dňom sa začína celosvetová kampaň Týždeň mozgu, ktorý sa na Slovensku koná pod záštitou Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti. Vďaka tomu sa aj vy môžete počas nasledujúcich siedmich dní pozrieť na svoj mozog zbližša a zistiť ako a prečo sa oň starať.

Demencia nie je len zabúdanie

Vo viac ako šesťdesiatich krajinách sveta sa až do nedele konajú najrôznejšie podujatia zamerané na náš mozog, jeho činnosť a fungovanie, ale aj ochorenia a zlyhanie.

Význam tohto podujatia každým rokom stúpa, aj preto, že v spoločnosti stále rastie výskyt demencie, ktorú si mnohí mýlime so seniorskou roztržitosťou, či postupným strácaním pamäte. Tento pojem však zastrešuje omnoho viac, keďže nejde o konkrétnu chorobu, ale o syndróm, ktorý zastrešuje široký rad ochorení a symptómov.

V pojme demencia sa skrýva hneď niekoľko závažných ochorení, vrátane Alzheimerovej, či Parkinsonovej choroby. Jeden pacient pritom môže trpieť aj viacerými súčasne. Príznaky demencie sa pritom dajú rozdeliť do troch hlavných oblastí. Prvou je narušenie poznávacích funkcií, čiže schopnosti myslieť, pamätať si, reagovať na okolitý svet a úspešne v ňom existovať.

Druhým okruhom príznakov sú problémy so správaním a s emóciami, kvôli čomu sa pacient ocitá v hotovom kolotoči pocitov, od tých príjemných až po strach, úzkosť, nepokoj či agresivitu a depresie. Pacienti môžu trpieť aj halucináciami, zmenou osobnosti, alebo poruchami spánku a stravovania.

Tretí okruh príznakov, ktoré si nie každý uvedomuje, zahŕňa ťažkosti s bežnými úkonmi. Chorý môže postupne prichádzať o svoju samostatnosť, keďže pre človeka trpiaceho demenciou môže byť aj uvarenie čaju mimoriadne zložitou činnosťou.

Dôležité sú prevencia aj pochopenie

Podľa údajov slovenského centra MEMORY n.o. trpí Alzheimerovou chorobou a príbuznými demenciami v Európe 7,3 miliónov ľudí. V roku 2040 to bude viac ako 11 miliónov Európanov.

Na Slovensku sa pritom počet pacientov s takýmito ochoreniami odhaduje na 60 000 a ich nárast sa do roku 2040 odhaduje na 180 000.
Toto číslo a najmä rýchlosť s akou rastie, sú pomerne alarmujúce skutočnosti, na ktoré sa zameriava aj tohtotýždňová kampaň. Na Slovensku sa do nej tento rok zapája až 156 najrôznejších inštitúcií – od materských a základných škôl až po domovy dôchodcov a organizácie zo všetkých krajov.

V Centre MEMORY, n.o. si napríklad návštevníci počas DOD v utorok 14. marca 2017 budú môcť vyskúšať rôzne typy poskytovaných terapeutických aktivít, ale dozvedia sa aj ako trénovať svoj mozog a udržať si pamät „v kondícii“.

Čo je však tiež veľmi dôležité – v centre sa môžete aj naučiť ako pristupovať k človeku s demenciou. Práve pochopenie každodenného prežívania takéhoto pacienta totiž môže byť veľmi náročné.

„Neustále zdôrazňujeme všeobecné pravidlo: možnosť odstrániť alebo zmierniť postup Alzheimerovej choroby závisí od včas stanovenej diagnózy a následnej terapie. Každý z nás má rodičov, starých rodičov alebo iných príbuzných, ktorí – ak ochorejú – budú potrebovať našu opateru. Preto by sa o toto ochorenie mali zaujímať aj tí mladší,“ uvádza v tlačovej správe riaditeľka Centra MEMORY, n.o. Mária Čunderlíková.

Zoznam všetkých inštitúcií, ktoré sa Týždňa mozgu 2017 zúčastnia, nájdete tu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia