Populácia bežných vtákov v Európe sa za 30 rokov zmenšila o pätinu

Zhruba o pätinu sa v priebehu 30 rokov zmenšila populácia bežných vtáčích druhov v Európe, uvádza nová štúdia zverejnená v odbornom časopise Ecology Letters. Vtáci pritom ničia škodcov či roznášajú semená, takže výrazný úbytok jedincov najbežnejších druhov môže podľa štúdie značne uškodiť ľuďom.

Populácia bežných vtákov v Európe sa za 30 rokov zmenšila o pätinu

škovránok, zdroj: flickr.com, Smudge 9000

Štúdia Univerzity v Exetere v Anglicku, britskej Kráľovskej spoločnosti pre ochranu vtákov a programu Európskeho monitoringu bežných druhov vtákov koordinovaný Českou společností ornitologickou sledovala 144 vtačích druhov z 25 krajín Európy. Od roku 1980 do roku 2009 sa pôvodná, viac ako dvojmiliardová populácia týchto druhov podľa vedcov zmenšila o 421 miliónov, teda približne o 20 percent.

„Asi 90 percent strát predstavuje len 36 najbežnejších široko rozšírených druhov, ako sú napríklad Vrabec domáci, Škovránok poľný, Jarabica poľná alebo Škorec obecný. To zdôrazňuje potrebu zastaviť celokontinentálny pokles stavu druhov vo voľnej prírode," uviedol Voříšek.

„Úbytok tých najbežnejších vtákov je alarmujúci, lebo je to skupina, z ktorej má človek najväčší úžitok. Je pravdepodobné, že súžitie človeka s prírodou a voľne žijúcimi tvormi je základným predpokladom kvality ľudského života. Výrazný úbytok bežných vtáčích druhov môže mať pre človeka zničujúce následky," povedal Richard Inger z Univerzity v Exetere, jeden z autorov publikácie.

Vtáci napríklad znižujú stavy škodcov v poľnohospodárstve a prispievajú k rozširovaniu semien rastlín. Druhy živiace sa zdochlinami pôsobia ako prírodná "hygienická služba".

Naopak, vzácnejších druhov vtákov chránených smernicami Európskej únie, ako je napríklad Bocian biely alebo Kaňa močiarna, pribúda. „Doterajšie ochranárske snahy sa sústreďujú na vzácne druhy, avšak táto nová štúdia ukazuje, že by sa ochranári mali zamerať aj na bežné druhy vtákov, napríklad  na tie, ktoré súvisia s poľnohospodárskou krajinou," uviedol Voříšek.

Jednou z možností, ako pomôcť zastaviť úbytok bežných vtákov, je podľa neho napríklad ochrana zelene v mestách a programy zamerané na poľnohospodárske oblasti.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia