SAVinci: Zemetrasenia proti ľuďom, zemetrasenia pre ľudí
Vesmír a zem

SAVinci: Zemetrasenia proti ľuďom, zemetrasenia pre ľudí

Organizátori Slovenská akadémia vied

Miesto konania KC Dunaj, Nedbalova 3, Bratislava

— Zobraziť na mape

Hlavnou témou októbrovej vedeckej kaviarne SAVinci bude seizmológia a všetko, čo s ňou súvisí. Návštevníkom o nej porozpráva profesor Peter Moczo z Geofyzikálneho ústavu SAV a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, šéf tímu, ktorého metóda numerického modelovania seizmického pohybu patrí medzi najpresnejšie na svete.

V bratislavskom KC Dunaj sa v utorok 7. októbra budete môcť dozvedieť viac o tom, že seizmológovia nevedia predpovedať čas, miesto ani veľkosť zemetrasenia, ale aj o možnostiach využitia zemetrasenia, o vzniku seizmológie či o našej zraniteľnosti voči tomuto javu. Všetky tieto témy a problémy objasní profesor Moczo aj ako človek, ktorý seizmický výskum na Slovensku prakticky začínal budovať. 

V poradí pôjde už o siedme podujatie série vedeckých kaviarní Slovenskej akadémie vied SAVinci. Akadémia má cieľ poskytnúť verejnosti možnosť bližšie sa zoznámiť s prácou svojich špičkových vedcov. Hosťom SAVinci už boli František Simančík z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, Igor Lacík, riaditeľ Ústavu polymérov SAV, riaditeľ Parazitologického ústavu SAV Branislav Peťko, Juraj Marušiak z Ústavu politických vied SAV, Sibyla Mislovičová z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV a v septembri aj Boris Klempa z Virologického ústavu SAV.

Vedeckú kaviareň bude opäť moderovať Nora Gubková. Vstup je voľný.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia