Dejiny

Nové výskumy vo veľkých šachtových hrobkách z 1. tis. pred Kristom v Abúsíre

Organizátori Nadácia Aigyptos

Miesto konania Múzeum mesta Bratislavy - Červený salón Apponyiho paláca, Radničná 1, Bratislava

— Zobraziť na mape

V piatok 29. mája sa o 17.30 hod. v rámci 4. Bratislavského cyklu egyptologických prednášok uskutoční prednáška venovaná šachtovým hrobkám v Abúsíre.

Skupina veľkých šachtových hrobiek v Abúsíre, datovaných do samého záveru 26. egyptskej dynastie (asi 530-525 pred Kristom), patrí k najvýznamnejším dokladom hrobovej architektúry svojej doby. Tieto hrobky, ktoré expedícia Českého egyptologického ústavu FF UK v Prahe dlhodobo skúma, sú jedinečné ako svojou architektúrou, tak aj svojou mimoriadne bohatou výzdobou zahŕňajúcou mimo iné aj množstvo inde v Európe nedoložených náboženských textov. Ďalšia fáza výskumu je plánovaná na jar roku 2015. 

Prednášajúci prof. Dr. Ladislav Bareš je dlhoročným pracovníkom Českého egyptologického ústavu FF UK, v rokoch 2005 - 2012 bol jeho riaditeľom. Od roku 1974 sa zúčastňuje archeologických výskumov v Egypte. Vo svojej práci sa zameriava predovšetkým na archeológiu, náboženstvo a dejiny Egypta v 1. tisícročí pred Kristom, a to najmä v súvislosti so skúmaním veľkých šachtových hrobiek z polovice 1. tisícročia pred Kristom v Abúsíre.

Vstupné na podujatie je 2 eurá.

Pre viac informácií navštívte oficiálnu webovú stránku prednášky.

 

Trailer k prednáškovému cyklu 2015:

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia