Matematikom sa nedarí definovať tvar vajca

Jedným zo symbolov Veľkej noci je veľkonočné vajce. Matematik Albrecht Beutelspacher vysvetľuje, aká bezradná môže byť v niektorých triviálnych otázkach veda.

Matematikom sa nedarí definovať tvar vajca

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Steve A. Johnson

Zatiaľ čo niektorí si lámu hlavu otázkou, či bolo skôr vajce alebo sliepka, matematici sa už dlho snažia nájsť dokonalý vzorec pre oválny tvar vajca.

„Pre matematiku je to okrajová téma,“ priznáva pre agentúru DPA profesor matematiky a riaditeľ interaktívneho múzea Mathematikum v nemeckom Giessene Albrecht Beutelspacher.

Napriek tomu sa už veľa ľudí zaoberalo jeho tvarom. A na jeho definícii stroskotali už aj najväčší géniovia. Podľa Beutelspachera totiž neexistuje jediný originálny tvar vajca. Problém je nájsť aj jeho ideálnu formu.

Jedine Albrecht Dürer, ktorý žil na prelome 15. a 16. storočia, tvrdil, že tento tvar objavil. Mýlil sa. Nebola to perfektná forma vajca, ale elipsa.

Žiadny „ten pravý“ vzorec neexistuje, je ich totiž hneď niekoľko. Matematici prišli aspoň na približné riešenia. Spravidla najskôr odvodia vzorec pre tupú stranu, potom pre špičku a nakoniec ich spoja dohromady.

Čo je teda tak zložité na vajci, keď dokážeme vypočítať práve uhly, gule, či kužele. V prírode sa vyskytuje mnoho rôznych tvarov vajca, tvrdí matematik Beutelspacher.

„Je len jeden kruh, veľký alebo malý, jeden štvorec, veľký alebo malý, ale rôzne vajcia. Niektoré sú pozdĺžnejšie, niektoré takmer guľaté. Aj keby tu bol dokonalý vzorec pre jeden tvar vajíčka, neexistoval by tu vzorec pre všetky vajcia,“ dodáva.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia