Solárne lietadlo preletí Ameriku

Švajčiarsky pilot Bertrand Piccard sa začiatkom mája chystá so svojím solárnym lietadlom s názvom Solar Impulse, preletieť Spojené štáty americké.

Solárne lietadlo preletí Ameriku

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Indi Samarajiva

Neurobí to síce na jedenkrát, ale aj tak je to zatiaľ jeho najdlhšia trasa. Experimentálne lietadlo s alternatívnym pohonom odštartuje v San Franciscu a má v pláne preletieť s niekoľkými prestávkami celé územie USA od západného k východnému pobrežiu. Oznámili to organizátori projektu.

Let by mal trvať zrhuba dva mesiace. Piccard nepoletí sám, ale so svojim kolegom André Borschbergom.

Trasa je dlhá 5000 kilometrov. Medzipristátia sú zatiaľ známe vo Phoenixe, Dallase a vo Washingtone. K nim by ešte mohli pribudnúť ďalšie zastávky v Atlante, Nashville alebo v St. Louis. Do cieľa v New Yorku majú piloti doraziť v júli.

„V našom projekte je to dôležitý míľnik. Na túto misiu sa moc tešíme,“ uviedol Borschberg.

Krehký stroj z uhlíkových vlákien lieta rýchlosťou len asi 70 kilometrov za hodinu. Lietadlo poháňajú elektromotory, pre ktoré vyrábajú energiu fotovoltaické články, umiestnené na rozmernom krídle.

Lietadlo má rozpätie viac ako 60 metrov a váži 1600 kilogramov vrátane pilota, teda asi toľko ako malé auto.

Solar Impulse je prvý stroj, ktorý je schopný letieť bez paliva vo dne aj v noci. Jeho výroba trvala sedem rokov. Výrobca predstavil prototyp pred troma rokmi.

Prelet ponad Amerikou má byť pre dvojicu dobrodruhov akýmsi testom pred plánovaným obletom celej Zeme, k čomu sa chystajú v roku 2015. V lete minulého roku už lietadlo absolvovalo po etapách úspešnú cestu zo Švajčiarska do Maroka a späť.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia