Nové trendy hybridnej televízie udávajú aj slovenskí vedci

— Zuzana Vitková

Projekt HBB-NEXT má kombináciou televízneho vysielania a internetu, umožniť používateľovi využívať výhody oboch typov služieb súčasne.

Nové trendy hybridnej televízie udávajú aj slovenskí vedci

Riadenie HbbTV gestami - Integrovaná aplikácia multimodálneho rozhrania, foto: archív Pavla Podhradského

Trendy v oblasti technológií pre šírenie televíznych služieb, smerujú k integrácii TV služieb a služieb Internetu, na báze novej generácia "Hybridnej televízie"  (Hbb TV - Hybrid Broadcast Broadband Television). V rámci európskej štandardizačnej inštitúcie ETSI, boli v roku 2011 publikované "Technické špecifikácie" pre "hybridnú televíziu" (HbbTV verzia 1.0 a následne rozšírenia v rámci HbbTV verzia 1.5). Konzorcium európskeho výskumného projektu "HBB-NEXT", financovaného zo 7. rámcového programu (FP7), sa skladá z deviatich partnerov z piatich krajín EÚ. V tomto projekte participujú dvaja slovenskí partneri, Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave a Slovak Telekom (ST).  

Medzi partnerov európskeho výskumného projektu, financovaného zo Siedmeho rámcového programu (FP7), patria aj dva slovenské výskumné tímy, pochádzajúce z rozdielnych sektorov. Slovenská technická univerzita v Bratislave a Slovak Telekom.

Na pohľad rozdielne typy inštitúcií sú z profesionálneho hľadiska, veľmi tesne previazané. Členovia tímu STU Bratislava pravidelne uplatňujú výsledky svojho výskumu v reálnej praxi, na druhej strane kľúčová časť tímu Slovak Telekom sú externí doktorandi STU Bratislava, ktorí pôsobia v oblasti tém projektu HBB-NEXT. „Je to história a dlhoročná tradícia spolupráce STU Bratislava so spoločnosťou Slovak Telekom na mnohých národných a medzinárodných projektoch.“ hovorí Pavol Podhradský z FEI STU, manažér projektu HBB-NEXT za STU.

Synchronizácia médií

Projekt, ktorý bol ukončený v marci tohto roku, mal za úlohu vyvinúť novú generáciu platformy HbbTV. Ide o hybridnú televíziu, ktorá v sebe spája televízne vysielanie a služby šírené cez internet. Obe služby vysielané rôznymi prenosovými cestami, no pritom na seba reagujú a sú zosynchronizované v podobe novej formy interakcie medzi používateľom a multimediálnym obsahom.

Aké využitie to môže mať v praxi? Napríklad ak sledujete po slovensky vysielaný film s niekým, kto slovenčine nerozumie. Z internetu môžete získať v reálnom čase dostupné titulky, ktoré HBB-Next zosynchronizuje s vysielaným programom. Takisto viete k 2D filmu vo vysokom rozlíšení, ktorý je vysielaný cez satelit, prijať cez internet druhú časť 3D obrazu vo vysokom rozlíšení a zosynchronizovať s presnosťou na jednotlivé políčka (frame synchronisation) výstup v 3D na 3D televíznu obrazovku.

Ďalším príkladom je možnosť zosynchronizovať niekoľko typov zariadení v prípade, že viacero ľudí pozerá ten istý program cez rôzne rýchle siete s rozdielnym oneskorením ako napríklad TV a laptop.

HBB-Next platforma, ktorú spolu s ďalšími členmi medzinárodného konzorcia vyvíjajú slovenskí vedci, je pokračovaním prvej generácie hybridných technológií HbbTV.

Synchronizácia obrazu v praxi
j

V rámci tejto novej generácie bolo navrhnutých a realizovaných 7 nových integrovaných aplikácií. Okrem už spomínanej synchronizácie a možnosti zmeniť obraz na 3D, je to aj personalizovaný programový sprievodca, ktorý podľa vašej predchádzajúcej aktivity usúdi, čo by ste mohli chcieť pozerať. Ak sa stretnete pri obrazovke viacerí, vyhľadá na základe vašich preferencií v elektronickom sprievodcovi najvhodnejšie relácie a navrhne vám program vhodný pre celú skupinu.

Ďalšie nové aplikácie sú HbbTV app store, Interactive TV Show a aplikácia "Gesture Control - Integrated MMI Application", ktorá prostredníctvom multimodálneho rozhrania (MMI) ponúka, okrem iného aj ovládanie HbbTV a navigáciu TV kanálov pomocou gest. Súčasťou jednotlivých navrhnutých a realizovaných aplikácií sú aj subsystémy Manažéra bezpečnosti komunikácie (Security manager) a Manažér identity (Identity Manager), ktoré majú zväčšiť bezpečnosť a ochranu používateľa.

Slovenský prínos

Kľúčovou témou spolupráce oboch slovenských členov konzorcia je identifikácia koncového používateľa. Zatiaľ čo univerzita riešila tému "Multimodálneho rozhrania - MMI", Slovak Telekom sa venoval práci na subsystémoch Manažér identity, Manažér bezpečnosti komunikácie a HBB-Next architektúre. „Tím Slovak Telekomu riešil predovšetkým návrh architektúry, dizajn samotnej HBB-Next platformy a realizoval tiež konkrétne prototypy v oblasti bezpečnosti riešenia a vývoja inovatívnych TV aplikácií,“ hovorí Eugen Mikóczy, manažér technologickej stratégie a architektúry, Slovak Telekomu.

Multimodálne rozhranie - MMI, ktoré vyvíjala STU Bratislava, slúži hlavne na komunikáciu používateľa s HbbTV prijímačom, jeho riadenie, či navigáciu programov a služieb. Toto rozhranie je integrované do systému HBB-NEXT a ponúka používateľovi nové funkcie ako: rozpoznanie používateľa na základe reči, na základe 2D a 3D modelu tváre, či rozpoznania dúhovky oka.

Keď je používateľ identifikovaný, systém mu vie ponúknuť personalizovaný balík TV programov a ďalších služieb. Rozpoznaný používateľ môže následne pomocou gest listovať programy, vybrať požadovaný TV program alebo službu, zväčšovať, zmenšovať, alebo zastaviť obraz, upravovať hlasitosť a ďalšie parametre obrazu, ako aj riadiť ďalšie funkcie HbbTV.

„STU Bratislava sa podieľala na návrhu a realizácii troch aplikácií, v ktorých je integrované "Multimodálne rozhranie - MMI", pričom aplikáciu "Gesture Control - Integrated MMI Application" (Riadenie gestami - Integrovaná MMI aplikácia) navrhol a realizoval iba riešiteľský kolektív STU. “ hovorí Pavol Podhradský.

HBB-NEXT Identifikacia pouzivatela a ovladanie HbbTV gestami 1

Identifikacia na základe rozpoznania tváre divákov a možnosť výberu z ponúknutých videí pomocou gest 

 

Okrem návrhu a realizácii HBB-NEXT aplikácií sa tím STU venoval aj základnému výskumu. „V tejto oblasti sa riešiteľský kolektív STU Bratislava zameral na výskum nových, resp. modifikovaných algoritmov pre rozpoznanie reči, rozpoznanie pohybu očí pre navigáciu systému, syntézu reči, rozpoznanie správania používateľa (postava, chôdza, rýchlosť pohybu atď.) a odhad záujmov používateľa, “ uvádza Pavol Podhradský z STU.

Výskumný projekt HBB-Next nie je prvým spoločným projektom STU a Slovak Telekomu. „V minulosti sme spoločne s STU participovali na výskumnom EÚ projekte, v ktorom pôsobili slovenskí partneri s názvom Netlab z programu Celtic-Eureka (prvý projekt tohto typu so slovenskými partnermi), a taktiež sme vybudovali spoločné laboratórium pre NGN (Next Generation Networks, pozn.red.) technológie na STU.“ hovorí Eugen Mikóczy zo Slovak Telekomu.

Poloverejné predstavenie

Projekt, ktorý prebiehal od októbra 2011 a skončil v marci tohto roku má za sebou už mnohé prezentácie výsledkov projektu verejnosti. „Jednotlivé aplikácie už boli prezentované ako reálne výsledky vo Future Zone počas najväčšej európskej výstavy pre TV biznis na IBC v Amsterdame začiatkom septembra minulého roku. Tam sme sa stretli s veľmi pozitívnym ohlasom odbornej verejnosti, médií aj bežných používateľov,“ hovorí Eugen Mikóczy. Výsledky výskumu boli okrem toho publikované aj vo vedeckých časopisoch, či zborníkoch z vedeckých konferencií.

Atraktívne konzorcium aj téma

Do projektu HBB-Next sa obe slovenské výskumné skupiny zapojili s očakávaním spolupráce s významnými európskymi výskumnými inštitúciami, univerzitami a spoločnosťami na výskumných témach projektu HBB-NEXT.

„Riešiteľský kolektív STU Bratislava participujúci na projekte HBB-NEXT má dlhoročné skúsenosti jednak v oblasti číslicového spracovania signálov (spracovanie /identifikácia reči, spracovanie obrazu/rozpoznávanie tvárí, gest atď.), ktoré je bázou pre multimodálne rozhranie MMI, rovnako aj v oblasti architektúr a procesov riadenia v IKT sieťach a v oblasti multimediálnych služieb. Bolo preto prirodzené prijať ponuku zahraničných partnerov participovať na návrhu projektu a následne na jeho riešení, “ vysvetľuje Pavol Podhradský z STU. „Bola to tiež výzva pre riešiteľský kolektív STU Bratislava participovať na takomto projekte a spolupracovať s významnými EÚ inštitúciami z oblasti HbbTV,“ dodáva.

Podobné dôvody motivovali k vstupu do vedeckého konzorcia aj Slovak Telekom. „Tento európsky projekt nám umožnil aspoň na úrovni výskumu pozrieť sa a odskúšať si, ako by mohli vyzerať TV služby budúcnosti. Dôvodom bola taktiež možnosť spolupracovať s poprednými inštitúciami v rámci Európy, priekopníkmi v oblasti HbbTV a overiť si niektoré koncepty aspoň v laboratóriách. Cieľom bolo, aby aspoň niektoré HBB-Next integrované aplikácie , na ktorých participoval Telekom aj STU, boli dostupné aj po ukončení projektu v podobe integrovaných prototypov v prostredí "smart room" na STU,“ zakončuje Eugen Mikóczy za Slovak Telekom.


Všetky demá z projektu si môžete pozrieť tu

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia