Séria prednášok o robotike má spájať nadšencov aj odborníkov

Lenka Uherová

V novom Vedeckom parku Univerzity Komenského slávnostnou prednáškou odštartovali sériu seminárov venovaných robotike. Občianske združenie Robotika.SK sa do projektu pustilo s cieľom budovať širšiu komunitu ľudí, ktorí sa touto témou budú zaoberať z rôznych hľadísk.

Séria prednášok o robotike má spájať nadšencov aj odborníkov

Slávnostnú prednášku zo série seminárov Robotika.SK viedol Matěj Hoffman z Talianskeho technologického inštitútu.

Séria prednášok zo sveta robotiky sa koná každú prvú stredu v mesiaci o 17:30 v tvorivej dielni FabLab, ktorá sa nachádza v novom Vedeckom parku UK v Mlynskej doline. Partnermi podujatia sú Ústav robotiky a kybernetiky FEI STU, aj Katedra aplikovanej informatiky MatFyz UK.

Chcú rozšíriť rady odborníkov

Hoci je obsah seminára odborný, organizátori by boli radi, ak by ich publikum netvorili len akademici. „Zo súťaže ISTROBOT vieme, že mobilná robotika je u nás stále doménou nadšencov a niektorí pritom dosahujú pozoruhodné úspechy i pri meraní síl s profesionálnymi výskumníkmi,“ vysvetľuje Andrej Lúčny, organizátor podujatia.

Ich tvorivosť a snahu by organizátori chceli nasmerovať k projektom, ktoré by sa postupne približovali úrovni súčasného výskumu. Semináre by mali postupne zoskupiť dostatočné množstvo ľudí, ktorí by boli reálne schopní investovať svoj čas a schopnosti do prípadného spoločného projektu. Prednášky pritom majú robotiku aj popularizovať a prilákať mladých k štúdiu tohto odboru.

Aj roboty sa dotýkajú

Séria seminárov sa začala už v marci prednáškou organizátora Andreja Lúčneho. Minulý týždeň však organizátori pre návštevníkov pripravili slávnostné otvorenie v podobe prednášky vzácneho hosťa.

Do Vedeckého parku zavítal Matěj Hoffmann z Talianskeho technologického inštitútu, ktorý okrem iného pracuje aj s humanoidným robotom iCub. Témou prednášky bol spôsob, akým si tento robot dokáže prostredníctvom umelej kože „ohmatávať“ svet.

„Výber prednášajúcich a tém prispôsobujeme cieľom projektu,“ hovorí Andrej Lúčny. Najdôležitejším kritériom výberu je, aby vedci predstavili niečo hmatateľné a aby to bolo prezentované prístupnou formou. Každý, kto tam príde, by si podľa Andreja Lúčneho mal odniesť nejakú novú vedomosť.

V ďalších prednáškach sa organizátori chystajú prezentovať robotický projekt vyvíjaný na základe takzvaného crowdsourcingu, ale bude sa hovoriť aj o humanoidnom robotovi, ktorý bol vytlačený na 3D tlačiarni. Seminárov by sa mal zúčastniť aj odborník na cloud computing, čo je jeden zo súčasných trendov riadenia robotov. Organizátori majú pripravené aj mnohé ďalšie zaujímavé témy a dúfajú, že sa im podarí ich všetky predstaviť.

Aktuálne informácie o seminároch nájdete tu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia