Super silné vlákno z konope unesie aj dom

— Lenka Uherová

Sila konopného vlákna je známa už tisíce rokov. S nástupnom lacných petrochemických vlákien a sprísnením drogových zákonov ale začalo konope upadať do zabudnutia. Z neho ho vytrhlo v posledných rokoch až stavebníctvo, ktoré zažíva trend ekostavieb.

Super silné vlákno z konope unesie aj dom

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ 7raysmarketing

Na využitie v stavebníctve sa dokonca pestuje špeciálne konope, ktoré sa skúma pre využitie v oblasti biomateriálov. Z rastliny je už teraz možné vyrábať nie len nábytok či škridly, ale aj celý betónový múr schopný udržať dom.

Silák medzi rastlinami

Konope je naozaj všestranne využiteľná plodina. V minulosti naši predkovia, dobre si vedomí jeho pevnosti, vyrábali z konopných nití plátno, koberce, či námornícke laná. Zo semien sa zas vyrábal olej.

Plodmi sa do dnes kŕmi aj dobytok, ale okrem potravinárstva sa využívajú aj na kozmetické účely. Kvety konope zas nachádzajú využitie v medicíne, kde sa napríklad miešajú do liečivých mastí.

Podľa štatistík Európskej medzinárodnej asociácie konope (EIHA) sa konope v roku 2015 pestovalo na území o rozlohe iba 250 km2 všetkých krajín EÚ dokopy.  

EIHA tiež uviedla, že v roku 2013 sa v EÚ zozbieralo a spracovalo 85 000 ton konopnej slamy, z čoho bolo získaných 25 000 ton vlákna, 43 000 ton pazderia, čiže drevitého jadra stonky a 13 000 ton prachu, ktorý sa používa do kompostu a peliet, teda malých zlisovaných kúskov hmoty, vyrobených z biomasy.

Z tohto množstva bolo tiež získaných 11 500 ton semien plodiny a 240 ton listov a kvetov.

Obklopený prírodou

Doteraz sa značná časť konopných vlákien v Európe využívala na výrobu buničiny a papiera, no technické konope dnes vďaka trendu biomateriálov nachádza využitie aj v oblasti stavebníctva.

V tomto odvetví sa využíva stonka rastliny, z ktorej sa najskôr mechanicky oddelia vlákna a pazderie. Tie je následne možné kombinovať napríklad s lepidlami, a vytvoriť tak stavebné materiály.

Na výskum konope ako stavebného materiálu dokonca vznikol európsky projekt MultiHemp, ktorý koordinuje Dr. Stefano Amaducci z Oddelenia udržateľnej rastlinnej výroby na Università Cattolica del Sacro Cuore v Piacenza v Taliansku.

Cieľom projektu je skúmať konope ako obnoviteľnú surovinu a využívať ho ako biomateriál, a to napríklad na výstavbu ekologických domov.

Stefano Amaducci pre magazín Horizontu 2020 uviedol, že tento cieľ je možné dosiahnuť kombinovaním konopného vlákna s inými patentovanými látkami, čím vznikne 100 percentný prírodný materiál. Z neho sa môžu vyrobiť drevovláknité dosky vhodné na stavbu stien domu.

Majú vlastnú biorafinériu

Aby vedci mohli rastlinu využiť pre komerčné účely, skúmali v rámci projektu MultiHemp tie najzaujímavejšie vlastnosti rôznych odrôd konope. Podľa Stefana Amaducciho je to dôležité z hľadiska trhu, pretože vhodný výber odrody sa odzrkadľuje na najlepšej kvalite  a produkcii vlákien, či semien.

Konope má napríklad veľmi silný koreňový systém, ktorý dobre spracováva sucho a vyžaduje iba minimum dusíka. Vďaka tomu je možné konopné vlákna vkladať do stiesnených priestorov medzi steny, kde plní aj úlohu izolácie.

Vedci majú tiež v rámci projektu svoju vlastnú biorafinériu, kde vylepšujú postupy spracovania konope na vlákno, olej, prírodné chemikálie a biopalivá.

Na tieto účely je ale možné využiť okrem konope aj kukuričné klasy, ovos, pšeničné otruby, či piliny.

Obchod s drogami prekvitať nebude

S nárastom konopných polí môžu narastať aj obavy spojené so zvýšením produkcie marihuany. Tie sú ale neopodstatnené. Priemyselné konope totiž obsahuje iba 0,3 až 1,5 percenta látky THC, ktorá je zodpovedná za omámenie. Marihuana zvyčajne obsahuje od 15 do 25 percent tejto látky.

Cieľom vedcov využívať konope a iné rastliny ako biomateriály, je zlepšiť bezpečnosť, viac ochraňovať životné prostredie a znižovať náklady.

Keďže napríklad konope dobre znáša sucho, s vodou potrebuje aj menej hnojiva a je ho teda možné pestovať aj vo vyprahnutých oblastiach sveta.

Naďalej ale ostáva faktom, že napriek pozitívnemu environmentálnemu a ekonomickému prínosu pestovania konope je na trhu v oblasti jeho produkcie ešte veľká medzera. Štatistiky EIHA ale ukazujú, že tento trend sa pomaly obracia.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia