Tropické búrky sa sťahujú ďalej od rovníka

Tropické búrky postupne opúšťajú oblasť trópov a presúvajú sa smerom k pólom do miest, ktoré sú hustejšie zaľudnené. V štúdii zverejnenej v stredu v časopise Nature to uviedli americkí vedci, ktorí tento trend pripisujú globálnemu otepľovaniu. Ohrozený je najmä tichomorský región, v Atlantiku však tieto zmeny zatiaľ príliš viditeľné nie sú.

Tropické búrky sa sťahujú ďalej od rovníka

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, NOAA/NASA GOES Project

Štúdia sa na rozdiel od predchádzajúcich výskumov nezamerala na silu a frekvenciu tropických búrok, ale na miesta, kde vrcholia. Experti sledovali vývoj v priebehu posledných 30 rokov a zistili, že na severnej pologuli sa miesto kulminácie búrok posunulo každých desať rokov o 53 kilometrov ďalej na sever od rovníka. Na južnej pologuli bol tento posun smerom od rovníka dokonca 61 kilometrov za dekádu.

V súčasnej dobe tak tropické búrky dosahujú maximálnu intenzitu približne o 160 kilometrov bližšie k pólom, než tomu bolo v roku 1982. „Búrka migruje preč z trópov,“ uviedol podľa agentúry AP vedúci štúdie James Kossin z amerického Národného úradu pre oceány a ovzdušie, ktorý sledoval kulmináciu búrok v nedávnej dobe v Pacifiku, v Indickom oceáne a v Atlantiku.

Kossin upozornil, že cyklóny, ktoré ešte pred pár desiatkami rokov spravidla kulminovali v rovnakej zemepisnej šírke v oblasti severných Filipín, v súčasnosti dosahujú najväčšej sily bližšie k Hongkongu, k Taiwanu, k čínskej obchodnej metropole Šanghaju, k Japonsku a k Južnej Kórei.

Pritom len na Taiwane, v Hongkongu, v Šanghaji a v Tokiu žije okolo 60 miliónov ľudí, ktorí môžu byť čoraz viac ohrození mohutnými vetrami a lejakmi, ktoré so sebou búrky prinášajú.
Spomínaný vývoj ale nebol zaznamenaný v Atlantickom oceáne, kde sa kulminačný bod tropických búrok posunul za desaťročia len o necelých sedem kilometrov, čo môže byť podľa vedcov obyčajná náhoda. Kossin vysvetlil, že situácia v atlantickom regióne je odlišná.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia