Objavili planétu, na ktorej môže existovať život

Americkí astronómovia objavili prvú planétu, ktorá má približnú veľkosť Zeme a nachádza sa v potenciálne obývateľnej zóne inej slnečnej sústavy. Obývateľná zóna znamená, že voda by sa tu mohla nachádzať aj v kvapalnom skupenstve. Informujú o tom vedci na čele s Elisou Quintana z amerického inštitútu SETI v časopise Science.

Objavili planétu, na ktorej môže existovať život

Ilustračná fotografia, zdroj: NASA

Voda v kvapalnom skupenstve je pokladaná za základný predpoklad pre vznik života. Dôkazy o prítomnosti vody na objavenej planéte však vedci nemajú.

Planéta s označením Kepler-186f je súčasťou slnečnej sústavy vzdialenej 490 svetelných rokov a je najvzdialenejšia z pätice planét tejto sústavy. Tú vedci objavili s pomocou družice Kepler amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Podľa získaných údajov má planéta zhruba len o desať percent väčší priemer ako Zem. „Toto je prvá planéta vo veľkosti Zeme, ktorá bola nájdená v obývateľnej zóne inej hviezdy,“ zdôraznila Quintana.

Ako obývateľnú zónu označujú astronómovia takú vzdialenosť od hviezdy, v ktorej nepanujú ani príliš vysoké, ani príliš nízke teploty na to, aby sa tam udržala voda v kvapalnom stave.

Podľa inštitútu SETI bolo doteraz objavených zhruba 1800 planét v obývateľných zónach. Sú ale oveľa väčšie ako Zem a nie je tak možné jednoznačne určiť, či ide o planéty s pevným povrchom, alebo o plynné obry.

Podľa modelov vzniku planét by totiž planéty s priemerom menším ako je 1,5 násobok priemeru Zeme nemali byť schopné vytvárať hustý plynný obal z vodíka a hélia, ako je tomu v našej slnečnej sústave u Jupitera a Saturnu.

Družica Kepler je prvou sondou NASA, ktorá dokáže nájsť planéty o veľkosti Zeme obiehajúce okolo hviezd, ako je Slnko. Ďalekohľad vyhľadáva takéto planéty od roku 2009.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia