rozhovor K rozvoju svetovej vedy dnes prispievame rovnako ako v minulosti

Objav polovodičového lasera stlačil cenu laserov tak nadol, že ich v budúcnosti budeme môcť vidieť aj v oblastiach, kde by sme dnes vôbec nečakali, hovorí vedec a podnikateľ Pavol Kubošek. Spoluvlastní firmu Kvant, ktorá patrí k svetovým lídrom vo vývoji a výrobe laserov a na blížiacom sa podujatí Noc výskumníkov bude technologickým partnerom.

K rozvoju svetovej vedy dnes prispievame rovnako ako v minulosti

Pavol Kubošek

Na Noci výskumníkov budete hlavným technologickým partnerom. Prečo ste rozhodli podporiť toto podujatie?

Našim zameraním je veda a výskum. Vyštudovali sme fyziku a je to naše hobby. Takže týmto by sme chceli podporiť vedu na Slovensku . Myslím si, že pre popularizáciu vedy a výskumu je Noc výskumníkov veľmi dobrá akcia.

Vašu prezentáciu ste nazvali „Od Petzvala po laser“. Aká je súvislosť medzi laserom a týmto významným slovenským fyzikom?

Touto našou malou prezentáciou chceme ukázať, že Slovensko malo aj v minulosti vedcov svetového mena , ktorí prispeli k rozvoju svetovej vedy a techniky nemalým dielom. Akurát, že sa to v škole nespomína . (Jozef Maximilián Petzval bol významný svetový vynálezca a vedec, považuje sa za zakladateľa modernej optiky a fotografie, pozn. red.)

Chceme tiež ukázať, síce na malom priestore, ako fungujú niektoré veci dennej spotreby, napr. DLP, LCD , LED a Laserová TV.

A to prepojenie na laser je v tom, že aj v súčasnosti sú na Slovensku firmy, ktoré sú vo svojom odbore na popredných miestach v svetovom rebríčku . Čiže chceme ukázať významného slovenského vedca a technika z minulosti a úspechy slovenských firiem v súčasnosti.

Už dnes môžeme nájsť uplatnenie laserov v širokom spektre oblastí. Aká je podľa Vás ich budúcnosť?

Objavením polovodičového lasera došlo k stlačeniu ceny laserov na minimum. Týmto je možné nasadenie laserov prakticky do všetkých oblasti, aj tam kde by sme to vôbec nečakali. Napr. BMW ukázalo možnosť použiť lasery v svetlometoch . Ich výhoda je oveľa väčšia účinnosť a tým menšia spotreba . Takže sa nechajme prekvapiť, kde v budúcnosti všade nájdeme lasery.

Vaša firma patrí predovšetkým k svetovým lídrom v systémoch pre laserové show. Prečo ste sa rozhodli venovať laserovým show?

Naša firma nerobí len laserové projektory pre show. Robíme aj laserové moduly pre univerzity a vedecké pracoviska a robíme aj špeciálne zariadenia pre rôzne priemyselné aplikácie, atď.

Laserové show sú len jedna časť nášho zamerania.

Čo všetko ste si teda na Noc Výskumníkov tento rok pripravili pre návštevníkov?

Ako som spomínal, bude to prezentácia vecí, ktoré denne používame a my ukážeme ako fungujú. Spravíme tiež prezentáciu vecí, ktoré vyrábame . Chceme to spraviť zaujímavým spôsobom. Dúfam, že sa nám to podarí.

Čo by si mohli mladí ľudia odniesť z Vašej prezentácie?

Ak si odnesú dojem, že ľudia na Slovensku boli a sú šikovní a nestratili sa ani vo svetovom meradle a odnesú si inšpiráciu, že keď sa budú usilovať, aj oni môžu niečo dosiahnuť, tak potom táto prezentácia splní svoj zámer.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia