Ako sa dostať z vedeckého laboratória na trh

Na začiatku bol projekt, ktorý skúmal interakcie ľudí a prístrojov v komplexných systémoch. Využíval poznatky z fyzikálnych, počítačových, ale aj sociálnych vied. Napokon vznikla aplikácia, ktorá nás dokáže na veľkých podujatiach v prípade potreby dostať čo najrýchlejšie do bezpečia.

Ako sa dostať z vedeckého laboratória na trh

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, fdecomite

Európska únia preinvestuje do programu Budúce a vznikajúce technológie (Future and Emerging Technologies) v nasledujúcich rokoch celkovo 2,7 mld. eur. To je trojnásobne viac ako v poslednom rozpočtovom období.

Za nárastom je úspech mnohých projektov, ktoré neostali len v laboratóriách a karentovaných časopisoch, ale ich realizátori ich dokázali aj úspešne komercializovať.

Tu sú príklady troch spin-offov, ktoré začínali ako výskumné projekty, podporené v rámci tohto programu.

Španielka Ana Maiques získala nedávno významné ocenenie EÚ pre ženské inovátorky (EU Prize for Women Innovators 2014). Spoluzakladala a vedie spinoff Neuroelectrics, ktorému sa podarilo úspešné vymyslieť a komercializovať dve revolučné technológie mozgového zariadenia.

Prvým medicínskym zariadením je Enobio - senzorový systém, ktorý dokáže monitorovať elektroenecefalografiu (EEG). EEG sa využíva pri včasnom odhaľovaní epileptických šokov, či pri štúdiu porúch spánku. Potenciál má však aj pre včasnú diagnózu neurodegeneratívnych ochorení, pri liečbe po mozgovej porážke, alebo v oblasti neverbálnej komunikácie.  

Druhé zariadenie sa volá Starstim a ide o stimulátor mozgu. Dokáže totiž prostredníctvom elektród vysielať do mozgu slabé elektrické vlny. Táto stimulácia pomôže človeku od bolesti (napríklad pri migréne), alebo sa môže použiť pri liečbe depresií.

Obe zariadenia dokážu prostredníctvom bezdrôtovej technológie komunikovať so vzdialeným počítačom.     

Vynálezy boli vyvíjané a testované s podporou projektu HIVE. Napokon ide o tak prínosné zariadenia pre medicínu, že ich vynálezcovia sa rozhodli založiť spin-off, ktorý už prerazil aj za oceánom.

Núdzový únik

Predstavte si, že ste na veľkom hudobnom festivale a zrazu vypukne panika. Kam utečiete do bezpečia? Existuje aplikácia, ktorá vám to povie.

Úspešne ju už otestovali napríklad počas olympijských hier v Londýne, či počas korunovácie princa Willema Alexandera v Amsterdame, ktorej sa zúčastnilo viac ako 70 000 ľudí.

Aplikácia dokáže v každom okamihu poslať aktuálne dáta o najlepších únikových trasách a bezpečných miestach. Navyše dokáže lokalizovať aj vašu polohu a tieto dáta s vaším súhlasom zasielať organizátorom podujatia.

Technológia bola vyvinutá v rámci projektu SOCIONICAL. Cieľom projektu bolo pochopiť ako interagujú ľudia a prepojené elektronické zariadenia v zložitých a komplexných systémoch. Unikátny bol aj v tom, že pomocou modelov, simulovaných experimentov a rôznych nových analytických metód zmazával hranice medzi fyzikálnymi, matematickými, počítačovými, sociálnymi a humanitnými vedami.

Nakoniec vyústil do vytvorenia spin-offu SIS Software, ktorý má všetky získané poznatky komercializovať. Zástupcovia novej firmy sa nechcú v budúcnosti orientovať len na krízový manažment počas kultúrnych podujatí, ale rovnaké koncepty chcú aplikovať aj v oblastiach marketingu a turizmu.

Imitátor emócií

Softvér Faceshift dokáže kontrolovať obľúbenú 3D postavu na obrazovke monitora pomocou vašich výrazov tváre. Faceshift nachádza uplatnenie v televíznom a filmovom priemysle, pri výrobe počítačových hier, alebo reklám.

Vývojový tím, ktorý má silné akademické pozadie, sa však domnieva, že takáto technológia by mala byť dostupná pre každého.  

Technológia je výsledkom aktivít projektu TANGO. Jej výhodou v porovnaní s podobnými technológiami je, že sa nesústreďuje len na fyzické prejavy, ale dokáže rozpoznať aj univerzálne neverbálne emočné prejavy. Tie vedci najskôr detailne preskúmali, aby ich potom dokázali aplikovať do technických simulácií.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia