Ocenili najlepších slovenských vedcov

Vedcom roka 2013 sa stal fyzik Stanislav Tokár z Univerzity Komenského za výskum v oblasti fyziky elementárnych častíc.

Ocenili najlepších slovenských vedcov

Zľava: Tomáš Sabol, Jozef Rovenský, Michal Krajčík, Stanislav Tokár a Michal Pitoňák, zdroj: CVTI SR

Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností zorganizovali 17. ročník súťaže Vedec roka SR 2013. Ocenenie získali piati špičkoví slovenskí vedci v piatich kategóriách. Odborná porota ich vybrala zo 47 nominácií.

Vedcom roka 2013 sa napokon stal docent Stanislav Tokár z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Ocenenie dostal za „významný a originálny príspevok vo fyzike vysokých energií, predovšetkým v oblasti hľadania Higgsovho bozónu a určenia náboja top-kvarku.“

„Najdôležitejším výsledkom  môjho výskumu je nesporne určenie náboja top kvarku. Procesy s top kvarkami sa vo všeobecnosti považuje za kľúč k prejavom novej fyziky, ktorú hľadáme, aby sme mohli vysvetliť také záhady sveta ako je tmavá hmota, či baryónová asymetria (asymetria medzi časticami a anti-časticami),“ tvrdí Tokár.   

Jeho tím sa podieľal analýzami na experimentoch ATLAS a CDF. Určením náboja top-kvarku sa definitívne potvrdilo, že top-kvark je skutočne častica Štandardného modelu (koncepcia, ktorá vládne v súčasnej časticovej fyzike),  predpokladaný kvark s nábojom 2/3 a nie jeho exotický variant s nábojom –4/3.

„Pritom metodika vypracovaná pre náboj top kvarku dáva predpoklad riešiť aj iné problémy ako je problém  predo-zadných asymetrií v produkcii ťažkých kvarkov, čo by mohlo viesť napríklad k riešeniu problému baryónovej asymetrie,“ dodáva vedec.

Na prácu docenta Tokára upozornila nedávno napríklad správa Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry.

Jeho tím z Katedry jadrovej fyziky a biofyziky dosiahol od roku 2002 do 2011 najviac publikácií (352), citácií (6369) a najvyšší H-index (43) spomedzi všetkých špičkových tímov na Univerzite Komenského, čím sa zaraďuje prakticky k svetovej špičke v odbore.

Aj preto uznanie jeho práce v podobe ocenenia Vedec roka je celkom oprávnené. „Pre mňa osobne je to veľká pocta, možno povedať najväčšie ocenenie mojej práce, akého sa mi v doterajšom živote dostalo. Je to zároveň veľká motivácia do ďalšej práce. Verím, že je to aj dobré vysvedčenie pre našu katedru a našu fakultu,“ hovorí Tokár.

Ďalšie kategórie

V kategórii Technológ roka uspel doktor Michal Krajčík zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity. Pracuje na projekte INTELINSYS, v rámci ktorého publikoval vo viacerých v prestížnych svetových časopisoch. Ocenenie získal za výskum v oblasti vnútornej klímy budov a vývoj energeticky úsporných riešení v oblasti systémov techniky prostredia inteligentných budov.

Mladým výskumníkom roka sa stal doktor Michal Pitoňák z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského za presný, kvantovo-chemický výpočet nekovalentných komplexov.

Pitoňák sa venuje výskumu, ktorého cieľom je získať čo najpresnejšie a najspoľahlivejšie kvantovochemické predpovede interakčných energií pre molekuly s veľkosťou na hranici „spočítateľnosti“. Výstupy potom slúžia na overenie spoľahlivosti metód počítačovej chémie, ktoré sú aplikovateľné na realistickejšie modely v bio- a nanovedách.

Profesorovi Tomášovi Sabolovi z Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach udelili ocenenie v kategórii Za výsledky v programoch EÚ. Porota ocenila jeho výsledky v oblasti znalostných technológií s podporou informačných a komunikačných technológií a medzinárodné uznanie v európskej výskumnej komunite.

Uznanie za celoživotné dielo získal profesor Jozef Rovenský z Národného ústavu reumatických chorôb za vynikajúce výsledky medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu reumatologických ochorení vo vyššom veku a úspešné riešenie projektu Polymyalgia reumatika a temporálna artritída – význam faktorov podieľajúcich sa na závažnosti priebehu ochorení.

Cieľom súťaže Vedec roka je pravidelne oceňovať popredných slovenských vedcov a technológov a pripomínať verejnosti, že aj na Slovensku sa robí kvalitný výskum. Aktuálny vedec roka by si tiež želal, aby veda prilákala viac mladých talentov.

„Veľmi by som si prial, aby mladí ľudia, v ktorých drieme talent bádateľa, aby tento talent nezradili, nezapredali a dali sa na vedeckú dráhu. Môžem ich uistiť, že aj na Slovensku sa dá robiť veda,“ tvrdí Tokár.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia