LEGO ženy sa prezliekli z ružových minisukieň - sú z nich vedkyne

— Zuzana Vitková

Keď sa firma LEGO snažila v roku 2001 osloviť dievčatá s novou kolekciou LEGO Friends, musela čeliť verejnej kritike za zobrazovanie stereotypov. LEGO ženy vo svojich ružových baleniach totiž sedeli pri bazéne, nakupovali, piekli koláče, prípadne venčili pudlíka s mašličkou. Tento nudný stereotyp dánska firma pomaly mení a v auguste prinesie na trh set ženských postavičiek, ktoré sa venujú vede.

LEGO ženy sa prezliekli z ružových minisukieň - sú z nich vedkyne

LEGO Ideas Výskumný Inštitút, použité so súhlasom ® 2014 The LEGO Group

Chemička, astrologička a paleontologička z plastu

Je to už druhý pokus stavebnicovej firmy o dievčenskú postavičku zaoberajúcu sa vedou . V roku 2013 vyšla v rámci zberateľskej edície  figúrka vedkyne, ktorá napriek relatívnej nevýraznosti vzbudila pozitívne ohlasy.

Nové výskumníčky z kociek však budú mať oveľa zaujímavejšie príslušenstvo než len jednu skúmavku. Paleontologičku sprevádza kostra tyranosaura, chemičku malé laboratórium a astrologičku teleskop.

Set, ktorý má názov „Výskumný Inštitút“, navrhla geochemička Ellen Kooijman v rámci projektu LEGO Ideas. Po tom ako jej návrh podporilo viac než 10 000 ľudí a bol schválený spoločnosťou, sa v auguste dostane na trh.   

Prečo je to zaujímavé? 

Lego prichádza s novými modelmi stavebníc pomerne často. Prečo je teda táto milá, ale v podstate obyčajná sada figúrok výnimočná?

Stavebnice boli v minulosti považované za primárne chlapčenskú hračku, čomu nasvedčuje ich umiestnenie v obchodoch, ale aj navrhované modely.  Hra s kockami pritom pomáha deťom oboch pohlaví rozvíjať okrem kreativity a jemnej motoriky aj viaceré ďalšie dôležité schopnosti.

Prestížny portál education.com napríklad tvrdí, že hľadanie správnej kocky posilňuje schopnosť triedenia, ktorá je kľúčovou časťou predškolskej matematiky a stavanie objektov učí deti myslieť trojdimenzionálne, či efektívne riešiť problémy.
Viac dobrodružstva, menej stereotypov

Samozrejme aj dievčatá môžu stavať pirátske lode plné figúrok s páskou cez oko či hasičské stanice s plastovými hasičmi, no ženských charakterov, s ktorými sa môžu identifikovať, je pri týchto sadách výrazne menej.

Na nedostatok dievčenských figúrok a setov pre dievčatá so širším tematickým záberom upozornila začiatkom roka aj najvyššia autorita v tejto diskusii.  Sedemročné dievča, ktoré poslalo do Lega sťažnosť.

V liste, ktorý sa stal rýchlo virálnym, sa sťažuje na to, že všetky dievčenské postavy buď sedia doma, alebo chodia len na pláž, do kaviarní či obchodov a nemajú prácu. Chlapci pritom zažívajú dobrodružstvá , pracujú, zachraňujú ľudí a dokonca plávajú so žralokmi.

Lego Cafe

S dievčenskými LEGO sadami si veľa dobrodružstva neužijete. Väčšinou totiž sedíte. V kaviarni, pri bazéne, doma..., obrázok použitý so súhlasom ® 2014 The LEGO Group.

 

Ženy vo vede

Snahu o rozšírenie stavebníc medzi dievčatá priznáva aj samotná autorka „Lego vedkýň“. „Bolo by skvelé, ak by tento set viedol k väčšiemu záujmu dievčat o stavanie z Lego kociek. Keď som bola malá, bola to moja obľúbená hračka a myslím si, že zohrala dôležitú úlohu v mojom rozvoji. Tiež by bolo skvelé, ak by ich inšpiroval k rozbehnutiu kariéry vo vede a technike,“ povedala  Ellen Kooijman v rozhovore pre portál nationalgeographic.com.

Je otázne, ako veľmi môže Lego s „malými vedkyňami“ motivovať dievčatá k budúcemu štúdiu vedeckých odborov, v ktorých zatiaľ muži dominujú rovnako ako v stavaní  Lega.  Možnosť identifikovať sa pri hre s niečím novým, je však pre ne jednoznačne dobrá správa. A to, že táto inšpirácia zároveň prezentuje vedu v zábavnom svetle, je ešte lepšia.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia