Veda na webe: Ako zistíte, že nemáte ebolu a kde žijú fajčiari?

— Zuzana Vitková, Frédérique Hazéová

Informácie zakomponované do príťažlivého obalu ľahšie pochopíme aj uchopíme. To čo nás v texte zarovnanom do bloku už na pohľad nudí, môže byť zaujímavé v dobre spracovanej infografike. Z útrob internetu sme vybrali šesť infografík, ktoré vysvetľujú svoj obsah dostatočne názorne, aby sa dali stráviť aj v piatok večer.

Veda na webe: Ako zistíte, že nemáte ebolu a kde žijú fajčiari?

Koľko litrov vody miniete denne? zdroj obrázku: awesome.good.is

Čo jedli Japonci v roku 1961?

Každá krajina má svoje stravovacie návyky či tradičné jedlá. Na základe nich vieme určiť priemerné množstvo prijatých kalórií či druhy potravín, z ktorých jej obyvatelia varia. Grafický prehľad, ktorý zverejnila stránka nationalgeographic.com vám prezradí napríklad to, koľko potravy skonzumuje denne obyvateľ Severnej Kórey či Japonska a či v jeho strave prevažujú cukry alebo tuky. Z grafov sa dozviete aj priemerný počet denne prijatých kalórií, či množstvo mäsových výrobkov v strave.

Infografika ponúka aj zaujímavú možnosť „cestovania v čase“. Vďaka nej môžete sledovať, ako sa zloženie stravy menilo v jednotlivých krajinách od roku 1961 po rok 2011.

interaktivna infografika food national geographic

Kompletnú infografiku nájdete tu

„Zmapovaný“ svet

Štyridsať máp, ktoré „objasňujú svet“ zverejnil portál denníka Washington Post pred vyše rokom, no väčšina z nich je stále aktuálna. Farebné škály na mape vám načrtnú rozšírenie svetových náboženstiev, jazykov, či štátnych zriadení.

Okrem základných faktov narazíte aj na výsledky zaujímavých prieskumov, ktoré zisťujú napríklad to, v ktorých krajinách majú matky najhoršie životné podmienky, kde sa najviac fajčí a ktoré národy pokladajú Čínu za prijateľnejšiu superveľmoc než je USA.

infografika mapa 

Kompletnú infografiku nájdete tu

Vygoogli si to!

Každodenne si prostredníctvom internetových vyhľadávačov osviežujeme pamäť či rozširujeme vedomosti. Ale ako vlastne samotné vyhľadávanie funguje? Prečo často nájdeme práve to, čo potrebujeme ale niekedy nevieme vyhľadávaču vysvetliť, čo vlastne hľadáme?

Najpoužívanejší internetový vyhľadávač Google si odpovede na tieto otázky pripravil v interaktívnej infografike. Príbeh vyhľadávania začína pri vytváraní indexu, a pokračuje cez spôsoby hľadania a filtrácie až po výsledky, ktoré sa vám v priebehu stotín sekundy zobrazia na obrazovke.

Celý tento proces je síce pomerne komplikovaný, no vďaka prehľadnému znázorneniu ho pochopíte skôr ako vám Google vyhľadá nový zdroj. Nezabudnite, že celý príbeh je interaktívny a ak sa chcete o jednotlivých položkách dozvedieť ešte niečo navyše, stačí kliknúť.

interaktivna infografika how search works

Kompletnú infografiku nájdete tu

Míňame viac vody, ako si myslíme

Na Slovensku máme vodu na dosah vodovodného kohútika, no pre 40% svetovej populácie to vôbec nie je samozrejmosť. Podľa Water Footprint Network pociťuje nedostatok vody až 2,7 miliardy ľudí a jedna miliarda čelí jej každodennému nedostatku. Vodu však nemíňame iba pri sprchovaní, či umývaní riadu, ale jej dennú spotrebu navýšite aj cestou autom, či vytlačením mailu.

Známa značka oblečenia pripravila v rámci projektu „go water-less“ interaktívnu infografiku, v ktorej si môžete vypočítať spotrebu vody počas jedného fiktívneho dňa. Množstvo vody je udávané v galónoch, pričom jeden galón je približne 3,8 litra. Mimochodom vedeli ste, že na produkciu jedného pohára vína je potrebných 220 litrov vody?

infografika water dose

Kompletnú infografiku nájdete tu

Vesmírne preteky

Koľko kilometrov musíte letieť kolmo nahor, aby ste sa dostali nad hranicu atmosféry? Ako ďaleko je Slnko? A čo Saturn? A kam až vlastne môžeme ísť? Odpovede na tieto otázky už nemusíte hľadať v encyklopédiách a v astronomických príručkách, vďaka stránke BBC Future spoznáte vesmír zábavnejšou cestou.

Farebná a vizuálne vynikajúco zvládnutá interaktívna infografika Space race, v ktorej sa s malou raketou preháňate vesmírom, vám názorne predvedie aký je „hlboký“ a kam sme sa už dostali. Letecká exkurzia vedie od štartovacej plochy až po samý okraj našej slnečnej sústavy. Na ceste môžete stretnúť prvú opicu vo vesmíre, či preletieť cez meteorický dážď. A čo bude na konci? Presvedčte sa sami.

interaktivna infografika space race

Kompletnú infografiku nájdete tu

Máte ebolu, alebo chrípku?

Ebola obsadzuje titulné stránky novín a časopisov už niekoľko mesiacov. Vírus, ktorý má veľmi nepríjemné príznaky a zabije až 90% nakazených, vystrašil takmer celý svet. Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb publikovalo niekoľko infografík, ktoré popisujú príznaky choroby, či to ako sa treba správať v prípade podozrenia na infekciu.

Užitočná je aj infografika, ktorá opisuje rozdiely medzi chrípkou a ebolou. U nás je našťastie minimálna pravdepodobnosť, že by sa za horúčkou alebo vyčerpaním skrývala exotická choroba, no prehľadný súhrn faktov o oboch chorobách nie je na škodu. Zistíte z neho napríklad to, že ebolu určite nedostanete z toho, že pri vás niekto zakašle. Choroba sa totiž vzduchom neprenáša.

infografika ebola

Kompletnú infografiku nájdete tu

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia