Video: Spoznajte dvoch z držiteľov Ceny za vedu a výskum

— Zuzana Vitková

Ceny za vedu a výskum 2014 sú síce už rozdané, ale prostredníctvom nasledujúcich videí môžete spoznať dvoch z ocenených vedcov bližšie. Profesor Milan Buc dostal cenu za celoživotné zásluhy v lekárskych vedách, zatiaľ čo docent Michal Puškár za raketový vedecký štart.

Video: Spoznajte dvoch z držiteľov Ceny za vedu a výskum

profesor Milan Buc, zdroj obrázku: profilové video

Videá s laureátmi ocenenia za vedu a výskum vyrobilo Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu, ktoré ich portálu science.sk poskytlo na zverejnenie.

Týždeň vedy a techniky už tradične vrcholí udeľovaním ocenení za výsledky v oblasti vedy a techniky. Tohoročné Ceny za vedu a techniku nahradili doteraz odovzdávané Ceny ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Vo štvrtok 13. novembra 2014 ich vybraným vedcom udelil minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pelergrini na slávnostnom galavečere v Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave.
Minister školstva udelil Cenu za vedu a techniku v ôsmich kategóriách a celkovo bolo ocenených sedem jednotlivcov a jeden vedecký tím.

Zanietenie pre vedu objavil na vysokej škole

Prof. MUDr. Milan Buc, DrSc. z Imunologického ústavu LF UK v Bratislave je jedným z odborníkov, ktorí sa vede venujú naplno. Počas svojej kariéry sa zaslúžil o rozvoj transplantačnej imunológie a ocenenie dostal za dosiahnuté výsledky a celoživotné zásluhy v kategórii Lekárske vedy. Ako sa ku svojej profesii dostal a čo ho na vede najviac baví?

 

Od rozoberania autíčok po vývoj spaľovacích motorov

Doc. Ing. Michal Puškár, PhD. zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach je mladý a sympatický vedec milujúci rýchle autá a šport. Jeho láska k autám a pretekom ho priviedla k bádaniu v oblasti športového automobilizmu.

Od ministra školstva si prevzal Cenu za vedu a techniku v kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov. O jeho „adrenalínovej“ ceste k vede a cieľoch sa dozviete v nasledujúcom videu.

 

V rámci podujatia boli odovzdané aj Ceny Slovenskej akadémie vied, Cena Slovenskej rektorskej konferencie a Cena Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností - Propagátor vedy a techniky. Zástupca spoločnosti Slovenské elektrárne a.s., člen skupiny ENEL odovzdal Cenu Aurela Stodolu.

Všetkých držiteľov ocenenia za vedu a výskum v jednotlivých kategóriách nájdete tu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia