Veda na webe: Čo bolo skôr - sliepka alebo vajce?

Frédérique Hazéová

Dnes sme si pre vás v našej tradičnej Vede na webe pripravili niektoré z tých najlepších youtubových kanálov ponúkajúcich krátke vzdelávacie videá, ktoré vás určite nudiť nebudú. Od jedenia hmyzu, cez fyziku dúhy až po fungovanie čuchu - vďaka týmto videám sa môžete dozvedieť naozaj všeličo. Prichystajte si pukance (alebo čo vám je po chuti), vedecké krátkometrážne kino sa začína.

Veda na webe: Čo bolo skôr - sliepka alebo vajce?

Videá z kanálu TED-Ed sú nielen poučné, ale aj veselé a vizuálne príjemné. zdroj: youtube.com/user/TEDEducation

Veda hneď a zaraz
Vďaka šikovnej dvojici, ktorou Mitchell Moffit a Gregory Brown bezpochyby sú, sa možno konečne dozviete odpoveď na odvekú otázku: Čo bolo skôr – sliepka, alebo vajce? To však ani zďaleka nie je všetko. Na ich youtubovom kanáli AsapSCIENCE nájdete desiatky videí, ktoré vám prostredníctvom veselých kreslených ilustrácií vysvetlia aj to, čo ste možno nechceli vedieť, či poskytnú odpovede na otázky, ktoré vám už dlho nedali spať.

Od vedeckého pohľadu na to, či by sme mali jesť hmyz cez vedecký pohľad na zlomené srdce až po sériu videí s úžasnými poznatkami, ktoré vás metaforicky zhodia z nôh. Nové videá pribúdajú každý týždeň a každé z nich je originálne. A keďže za oknami je čoraz viac tmy a jesenná únava obíde len málokoho, ako ukážku sme si pre vás vybrali vysvetlenie toho, prečo zívame.


zdroj: youtube.com

S omáčkou bez omáčok
Mierne hyperaktívne pôsobiaci Michael Stevens vám na svojom kanáli Vsauce predvedie originálnu „one-man show“, v ktorej vám ukáže aký je náš svet zaujímavý. Videá objavujú najrôznejšie oblasti a každé z nich je iné. Michael na vás väčšinou na začiatku priam vyskočí a okamžite spustí príval informácií. Vám už len stačí pohodlne sa usadiť, otvoriť uši aj oči a prijímať vodopád poznatkov.

Napriek tomu, že väčšina videí má 9 – 11 minút, nudiť sa pri nich nebudete, keďže ich prevedenie je akékoľvek len nie klasické či nudné. Vedecký pohľad na bežné veci či naopak rôzne podivné témy tak prinášajú zaujímavý oddych spojený s užitočným. Viete napríklad prečo sú niektoré veci roztomilé a iné nie?


zdroj: youtube.com

Keď animátori a vedci nájdu spoločnú reč
TEDx pozná určite väčšina z nás, vedeli ste však, že existuje aj jeho odnož, ktorá sa volá TED-Education? Jej sídlom je Youtube a jej úlohou je poučiť vás aj pobaviť zároveň. Veda je vždy prístupnejšia, keď na seba preberie kreslenú formu a aj zložité vzorce a princípy sú odrazu o niečo prístupnejšie.

A presne toto poznanie videá kanálu TED-Ed využívajú. Vďaka nim sa zložité a dlhé
(i keď stále zaujímavé) prednášky tých najlepších rečníkov a vzdelávateľov premietajú do krátkych a zrozumiteľných videí, ktoré vznikajú vďaka spolupráci týchto brilantných mozgov s talentovanými animátormi. Učenie už dávno nebolo tak príjemné - veď posúďte sami.


zdroj: youtube.com

Fyzika v kocke
Bola pre vás fyzika v škole strašiakom alebo ste patrili medzi tie výnimočné mozgy, ktoré jej bez ťažkostí rozumeli? Či už to bolo tak, alebo onak, videá, ktoré nájdete na youtubovom kanáli MinutePhysics si vás s veľkou pravdepodobnosťou získajú.

Prečo je Slnko žlté a obloha modrá, čo by sa stalo keby bola Zem deravá alebo čo vlastne znamená pojem antihmota? Všetky tieto a mnohé iné otázky vám môžu byť vďaka autorovi videí Henrymu Reichovi zodpovedané v priebehu pár minút. Na jeho kanáli tiež nájdete nezvyčajnú sériu videí, ktoré vám vysvetlia niektoré z fyzikálnych pojmov či procesov za 9,9999999... sekúnd.

Ako ukážku sme však pre vás vybrali jedno z tých dlhších (i keď len o niekoľko desiatok sekúnd). Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či je fyzikálne možné, aby
Legolas z Tolkienovho Pána prsteňov naozaj videl tak ďaleko?


zdroj: youtube.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia