Veda na webe: Jedlo pod vedeckým drobnohľadom

Frédérique Hazéová

Strava je nevyhnutnou podmienkou ľudskej existencie, možno s výnimkou jogínov levitujúcich mimo ruchu civilizácie. Bežní obyvatelia Zeme si však túto potrebu musia splniť, a tak neustále prichádzame do styku s najrôznejšími variantami jej uspokojenia. S jedlom to však vôbec nie je také jednoduché, či už hovoríme o konkrétnych potravinách alebo o stravovaní vo všeobecnosti.

Veda na webe: Jedlo pod  vedeckým drobnohľadom

Možno vás to prekvapí, ale bez baktérií by čokoláda vôbec nechutila tak dobre. Zdroj: youtube.com/MinuteEarth

Keď si mozog myslí, že horí
Máte radi štipľavé jedlá? Každý k nim má svoj vlastný vzťah  niekto si pokrm bez poriadnej dávky korenia či štipľavých papričiek nevie ani predstaviť, inému tečú slzy už len pri pohľade na ne. Mohli by sme si síce myslieť, že je tomu tak preto, že niekoho to štípe viac a iného menej, no v mnohých prípadoch tomu tak vôbec nie je.

V nasledujúcom videu Rose Eleveth zo série TED-Ed sa dozviete pravdu nielen o tom, prečo niektorí z nás uprednostňujú štipľavé jedlá, ale aj o tom, že štipľavá chuť vlastne neexistuje. Video je navyše sprevádzané originálnymi zábavnými ilustráciami, vďaka ktorým si nové informácie budete vedieť pomerne živo predstaviť.


zdroj: youtube.com/TED-Ed

S kávou či bez?
Niektorí si bez neho nevieme predstaviť ráno, študentom pomáha prebdieť dlhé noci počas skúškových období, pracujúcim zase občasné krízy v kancelárii, kedy by najradšej zaspali na stole. Či už máte pocit, že by ste bez neho nemohli prežiť, alebo ste si k nemu nikdy nevytvorili vzťah, kofeín je pozoruhodnou zložkou našej stravy.

Kofeín, to nie sú len kávové zrná či čierny čaj. Jeho zdrojov je mnoho, a tak ak chcete pocítiť jeho účinky, no káva vám nechutí, máte na výber celý rad možností. Hank Green z youtube kanálu SciShow vám vo svojom videu vysvetlí, čo to vlastne kofeín je, ako sa naše telo pod jeho vplyvom správa, či na ňom môžete byť závislí, ale aj to, či je pravda, že sa z neho dá predávkovať.


zdroj: youtube.com/SciShow

Chutné mikróby
Vzbudzuje vo vás pomyslenie na mikróby chuť do jedla? Pravdepodobne nie. No nie všetky mikroorganizmy sú škodlivé, práve naopak, mnohé z nich nás aj ochránia pred tými nebezpečnými. Aj preto ich úmyselne pridávame do niektorých jedál a nápojov.

Obyčajný chlieb či koláč od babičky upečený z kysnutého cesta môže byť ukážkovým príkladom harmónie našej potravy s „dobrými“ mikróbmi. Na to, aby cesto narástlo, totiž potrebuje malé hubové mikroorganizmy – kvasinky. A tam sa to ani zďaleka nekončí. Ak sa chcete o tomto na prvý pohľad paradoxnom jave dozvedieť viac, stačí spustiť nasledujúce video Henryho Reicha zo série MinuteEarth a hneď v tom budete mať jasnejšie.


zdroj: youtube.com/MinuteEarth

Varím, teda som
Pokiaľ nie ste vitariánskeho alebo iného podobného presvedčenia, tak pravdepodobne pomerne často prichádzate do styku s tepelne upraveným jedlom. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo vlastne varíme? Dôvodov je viac než by sme možno čakali. Jedlo nie je len nevyhnutnosť k prežitiu, je to aj kultúrny fenomén. Na druhej strane, naša fyziológia má k tomu tiež čo „povedať“.

Šesťminútový snímok z dielne youtube kanálu It´s okay to be smart v hlavnej úlohe s Joeom Hansonom sa na prípravu jedla pozrie z viacerých uhlov pohľadu. Tepelná a iná úprava pokrmov je napríklad dôležitým faktorom, ktorý odlišuje ľudí od zvierat. Vďaka nej tiež z potravy v konečnom dôsledku získavame viac energie. Korene varenia a najmä jeho odôvodnenia sú pomerne komplexné, no najmä fascinujúce. Veď posúďte sami.


zdroj: youtube.com/It´s Okay To Be Smart

Keď nevieme kedy prestať
Hovorí sa, že zakázané ovocie chutí najlepšie, a to často platí aj v súvislosti s jedlom. Čokoláda s nízkym obsahom kakaa, cukríky, čipsy, vysmážané a „tučné“ jedlá pre nás nie sú to najlepšie, ale sú chutné a často sa ich nevieme nabažiť.

V kinách šuchocú balíčky, doma zo zvyku pojedáme čo nám príde pod ruku, a to aj keď už nie sme hladní. Prečo nevieme kedy prestať a najmä prečo nás nezdravé potraviny tak priťahujú? Dvojica Mitchell Moffit a Gregory Brown z AsapSCIENCE nám to vo svojom krátkom videu s pomocou originálnych kresieb veľmi rýchlo vysvetlia.


zdroj: youtube.com/AsapSCIENCE

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia