Mladí vo vede skúšajú aj veci, ktorým by dospelí neverili

— Frédérique Hazéová

Vedcom sa nestávate až v určitom veku, či po rokoch štúdia. Vedcami môžu byť aj mladí ľudia, ktorí síce ešte nedosiahli legálny vek dospelosti, no v hľadaní odpovedí, ktoré nepoznajú ani tí dospelí, im to nijako nebráni. Uvedomuje si to aj spoločnosť Google, ktorá sa ich prostredníctvom súťaže snaží povzbudiť k bádaniu a riešeniu problémov okolo seba pomocou jedného z najdôležitejších nástrojov – vedy.

Mladí vo vede skúšajú aj veci, ktorým by dospelí neverili

Vďaka šestnásťročnému Anurudhovi Ganesanovi by sme mohli prevážať vakcíny aj v miestach, kde nie je elektrina a nemožno ich preto chladiť. Zdroj foto: youtube.com/Google Science Fair

O mladej generácii sa často hovorí ako o tých, ktorí majú svoju aj našu budúcnosť v rukách. Sú kreatívni, neovplyvnení stereotypmi a na svet sa pozerajú z trocha iného pohľadu. Práve to im môže pomáhať aj vo vede a výskume, do ktorých prinášajú často nečakané objavy.

Stačí sa začítať

Diagnostika zdravotného stavu obličiek cez mobil, trojrozmerné videnie robotov, či test na odhalenie HIV, ktorý stojí menej ako päť dolárov. To všetko sú zrealizované nápady tínedžerov, ktorí v dobe svojho výskumu cez deň sedeli v laviciach stredných škôl.

Súťaž Google Science Fair sa zameriava práve na tínedžerov od 13 do 18 rokov, ktorí sú zvedaví a nie sú im ľahostajné problémy v ich okolí. Nezáleží na tom, či sú šikovní v biológii, matematike, alebo dejepise, každá prínosná myšlienka, či nápad dostávajú v súťaži svoj priestor.


Zdroj: youtube.com/Google Science Fair

Nápady k nám niekedy prídu rýchlo a nečakane, no inokedy sa s nimi musíme aj potrápiť. Niekedy sa nám vynálezy môžu prisniť uprostred noci, často však ide o dlhé premýšľanie a hľadanie. Inšpiráciou pritom môže byť čokoľvek, s čím sa v živote stretneme.

Google preto vytvoril pre Google Science Fair interaktívnu stránku, na ktorej sa mladí súťažiaci môžu aj inšpirovať. Stačí vedieť v čom sú dobrí, čo milujú a čo by radi vylepšili. To všetko zadajú do generátora, ktorý sa na stránke nachádza a následne sa môžu na hodiny „stratiť“ v záplave inšpiratívnych článkov, videí, prednášok, či tipov a postupne objaviť aj svoje vlastné nápady.

Záujemci o súťaž, ale aj bežní návštevníci sa tiež môžu inšpirovať na oficiálnom Youtube kanáli podujatia, kde okrem iného nájdu aj príbehy predchádzajúcich víťazov.

Úloha aj pre učiteľov

Google na svojej stránke apeluje najmä na pedagógov, ktorí by svojich žiakov mali viesť k záujmu o dianie okolo seba, či vo svete a lásku k vede. K dispozícii tam majú celú sekciu plnú rôznych materiálov a nápadov, ktorými môžu svojich študentov inšpirovať.

google science faire dva
Zdroj: youtube.com/Google Science Fair

Minuloročnú víťazku Oliviu Hallisey k výskumu spočiatku podnietil práve jej učiteľ, ktorý svojim študentom poradil, aby sledovali správy a zistili, čo sa v ich krajine a vo svete práve deje. Olivia na internete objavila množstvo informácií o epidémii eboly, ktorá pred dvoma rokmi prepukla v plnej sile, a začala sa zamýšľať nad tým, ako by sme jej mohli zabrániť.

Vtedy šestnásťročná vedkyňa nakoniec vytvorila malé a rýchle zariadenie využívajúce vlákna hodvábu na odhaľovanie eboly v ľudskom tele. Jej vynález tvarom pripomína bankomatovú kartu, nevyžaduje si prenos, či udržiavanie v chladničke a do tridsiatich minút umožní zistiť, či je niekto infikovaný. Bez toho, aby vôbec vykazoval prvotné príznaky ochorenia. 

„Myslím, že predstavivosť a optimizmus sú významnými súčasťami inovácie. Tínedžeri ich majú a tak skúšajú aj veci, o ktorých si dospelí možno myslia, že zlyhajú,“ hovorí Olivia Hallisey vo videu, v ktorom opisuje svoj výskum.


Zdroj: youtube.com/Google Science Fair

Google Science Faire tínedžerov povzbudzuje, aby sa nebáli a skúšali realizovať svoje nápady. Ukazuje im, že majú na to, aby svet zlepšili. Učiteľov zas oslovuje ako tých, ktorí vo svojich žiakoch môžu vzbudiť záujem o vedu a zapojiť ich do nej praktickým spôsobom.

Pokiaľ by ste sa chceli do súťaže zapojiť, alebo viete o talentovanom študentovi vo vašom okolí, projekty možno do súťaže zasielať až do 18. mája. Ak už osemnásť rokov dávno nemáte, no veda vás zaujíma a radi by ste o niektorých oblastiach vedeli viac, neváhajte a zadajte do generátora, čo vás zaujíma. Len si na študovanie navrhnutých obsahov vyhraďte dostatok času. Inšpirácie je totiž všade dosť.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia