Mladí Slováci opäť bodovali na svetovej vedeckej súťaži

Frédérique Hazéová

Štvorica slovenských stredoškolákov vycestovala do amerického Pittsburghu, aby tam zabojovali o umiestnenie na prestížnej vedeckej súťaži Intel ISEF 2015. Dvom z nich, Martinovi Holickému a Danielovi Zvarovi, sa to podarilo. Obaja získali tretie miesto vo svojej kategórii.

Mladí Slováci opäť bodovali na svetovej vedeckej súťaži

Štvorica talentovaných stredoškolákov reprezentovala Slovensku v americkom Pittsburghu. Foto: Gustáv Budinský

Najväčšej súťaže stredoškolských vedeckých talentov, sa tento rok zúčastnilo 1700 finalistov zo sedemdesiatich piatich štátov sveta. Na to, aby sa na ňu prebojovali, museli najprv zvíťaziť v regionálnych a následne aj národných kolách vo svojich rodných krajinách.

Už sám postup je malým víťazstvom
Zo Slovenska na Intel ISEF 2015 cestovali štyria finalisti – Martin Holický z Bratislavy, Daniel Zvara zo Žiliny, Lukáš Jánošík z Trenčína a Erik Schmotzer z Košíc. Už samotný postup na finále je podľa Pavla Svobodu z Intelu pre študentov istou formou vstupenky do vedy na svetovej úrovni.

„Nielenže môžu počas finále stretnúť mnohých nositeľov Nobelovej ceny, ktorí hodnotia prítomné projekty, no samozrejme sa o súťažiacich začínajú už tu neoficiálne zaujímať aj tie najznámejšie školy. Na rozdiel od lokálneho prístupu škôl k sebe totiž lákajú tých najlepších študentov a nie naopak,“ hovorí Svoboda.

Dôkazom toho je aj minuloročná víťazka astronomickej kategórie Michaela Brchnelová, ktorá v najbližšom školskom roku nastúpi na holandskú univerzitu, ktorej k jej prijatiu stačila informácia o Michaelinej účasti na Intel ISEF.

Diagnostika obličiek a orientácia v 3D priestore
Martin Holický a Daniel Zvara nadviazali na Michaelin minuloročný úspech a vo svojich kategóriách získali vynikajúce tretie miesto. Daniel Zvara okrem toho získal aj špeciálne ocenenie Medzinárodnej asociácie pre optiku a fotoniku SPIE.

Porotu zaujal svojím projektom Počítačové videnie – mapovanie a orientácia v 3D priestore, ktorého výsledky môžu pomôcť robotom lepšie sa orientovať v priestore, čo sa dá využiť nielen v priemyselnej robotike ale aj v domácnostiach či pri robotických autách bez šoféra.

mladi geniovia
Sprava Martin Holický a Daniel Zvara. Foto: Gustáv Budinský

Martin Holický sa zase orientuje na elektrochémiu, v Slovenskej akadémii vied „brigádoval“ už ako šestnásťročný. Na súťaži predstavil svoje zariadenie na diagnostiku obličiek, vďaka ktorému by ste zdravotný stav tých svojich mohli poznať už v priebehu pár minút. A to všetko doma, len za pomoci smartfónu, testovacích prúžkov a malého zariadenia, do ktorého sa prúžok s kvapkou krvi vsúva.

„Je to dôležité pre chronické ochorenie obličiek, kde je veľmi potrebné objaviť ho včas, pretože až do neskorších štádií často prebieha bez viditeľných, či špecifických príznakov. Jediný spôsob ako ho odhaliť je za pomoci krvného testu,“ vysvetľuje Martin.

Pri včasnom odhalení by sa mohlo okamžite začať s liečbou, vďaka čomu by sa možno mohlo podariť ochorenie zvrátiť.

Martin na projekte pracuje v rámci spoločnosti Vestigen, kde s kolegami odhaľujú možnosti takýchto zariadení. Slúžiť by totiž mohli aj na diagnostiku iných ochorení či testovanie kvality vody.

Mladé talenty si nevieme udržať
Na slovenské mladé vedecké talenty môžeme byť právom hrdí, na súťaži sa v žiadnom prípade neumiestnili po prvý či druhý krát. „V uplynulých rokoch Slovensko naozaj zaznamenalo mnoho úspechov na tejto súťaži a verím, že v tomto trende bude aj naďalej pokračovať, pretože naši mladí vedci majú naozaj čo ponúknuť,“ oceňuje Pavol Svoboda.

„Horšia je však skutočnosť, že týchto úspešných študentov si na Slovensku často nedokážeme udržať, a tak ako Michaela Brchnelová, aj veľmi úspešný Marek Buchman za ďalším vzdelaním odišiel do zahraničia a aktuálne študuje na univerzite v Oxforde,“ dodáva Svoboda.

Jeden z úspešných finalistov, Martin Holický, sa tiež za ďalším štúdiom chystá do zahraničia. Jeho cieľom je zatiaľ Imperial College v Londýne.
Absolútnym víťazom Intel ISEF 2015 sa stal Rayong Wang. Mladý Kanaďan vyvinul nový systém filtrovania vzduchu v lietadle, ktorý je dva krát účinnejší ako všetky doterajšie.

Hneď za ním sa umiestnila jeho krajanka Nicole Ticea. Jej unikátny HIV test, ktorý k vyhodnoteniu nepotrebuje žiadne elektronické zariadenia, by mohol znamenať prevrat v diagnostike tohto ochorenia. A to aj preto, že jeho výrobné náklady by nemali presiahnuť päť dolárov na kus.
Tretím oceneným bol Američan Karan Jareth za efektívnejšie oddeľovanie ropy od morskej vody.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia