Deti prísnych rodičov majú väčšie sklony k obezite

Deti autoritatívnych a prísnych rodičov môžu trpieť viacerými poruchami, napríklad obezitou. Tvrdí to štúdia, ktorá analyzovala rôzne formy výchovy približne 37-tisíc kanadských detí.

Deti prísnych rodičov majú väčšie sklony k obezite

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, limaoscarjuliet

„Rodičia by mali venovať pozornosť svojmu prístupu k deťom. Ak zaobchádzajú so svojimi deťmi až moc prísne, môžu ich potomkovia neskôr trpieť obezitou," uviedla epidemiologička Lisa Kakinamiová z kanadskej McGillovej univerzity v Montreale.

Kakinamiová je spoluautorkou štúdie o vzťahu medzi spôsobom rodičovskej výchovy a tendenciou k obezite u detí od ich narodenia do jedenástich rokov. Táto štúdia preukázala, že správanie otca a matky hrá zásadnú úlohu aj na fyzickej úrovni dieťaťa.

Tie deti, ktoré žijú s veľmi prísnymi a autoritatívnymi rodičmi, sú vystavené väčšiemu riziku, že budú trpieť chorobou, ako je obezita. A to o takmer 40 percent viac ako tie deti, ktoré žijú v rodine s prevládajúcimi citovými vzťahmi.

Kanadskí vedci dospeli k svojim záverom na základe analýzy údajov o vzťahoch medzi rodičmi a deťmi. Sledovali viac ako 37 500 detí od narodenia do jedenástich rokov . Zamerali sa hlavne na porovnávanie na jednej strane tých detí, ktorých rodičia zachovávali vo svojej výchove vyvážený vzťah medzi citovým prístupom a pravidlami a svoje deti odmeňovali a trestali primerane a na druhej strane tých detí, ktoré vyrastali v rodinách, kde vládli prísne obmedzenia a chýbal tam cit a dialóg.

V prípade prvej rodiny sa teda k deťom pristupovalo s citom a porozumením, ale rodičia boli tiež pripravení stanoviť im určité medze, v druhom prípade to boli zase rodiny, kde prevládala prísnosť a málo citu.

Vedci potom porovnávali obe skupiny, pričom merali index telesnej hmotnosti (BMI) všetkých účastníkov štúdie a porovnávali ich rozdiely. Zistili, že skupina detí vo veku od dvoch do piatich rokov, ktorých rodičia boli zaradení do skupiny veľmi prísnych, vykazovala o 30 percent vyššie riziko obezity než druhá skupina s menej prísnymi rodičmi. V skupine detí vo veku od šiestich do jedenástich rokov vzrástlo toto riziko na 37 percent.

V štúdii sa zámerne pracovalo iba s údajmi o rôznom spôsobe výchovy a správaní rodičov. Detská obezita však závisí aj na mnohých ďalších faktoroch, od výživy po genetickú výbavu cez rozsah fyzickej aktivity a počet hodín strávených pred televíziou.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia