V amazonskej oblasti našli stopy po dávnom osídlení

V Amazónii sa našli vyvýšeniny zo slimačích ulít, ktoré boli vytvorené pred zhruba 10 400 rokmi. Podľa vedcov išlo o obdobu kamenných mohýl, iba vytvorených z iného materiálu.

V amazonskej oblasti našli stopy po dávnom osídlení

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, sensquid2

Vedci našli v západnej časti Amazonského dažďového pralesa stopy po dávnom osídlení. Ľudia tam žili už pred viac ako 10 000 rokmi. Informovala o tom agentúra DPA.

Doposiaľ pritom odborníci predpokladali, že táto oblasť na území dnešnej Bolívie bola v tom čase neobývateľná. Išlo totiž o zberačov a lovcov, pre ktorých predstavovala táto oblasť  náročné prírodné podmienky.

V oblasti sú malé zarastené kopce, ktoré vznikli podľa pôvodných hypotéz vplyvom termitov a erózií. Až teraz vedci prišli na to, že tri z týchto vyvýšenín tvoria hromady ulít vodných slimákov. Pravdepodobne ich tu dali ľudia v rannom holocéne, teda pred zhruba 10 400 rokov.

„Tieto pahorky alebo ostrovčeky pozostávajú takmer výlučne z ulít slimákov, ktoré sú spečené dohromady,“ citovala DPA bonnského zoológa Rainera Hutterera, ktorý sa podieľal na výskume.

Podľa neho išlo o obdobu kamenných mohýl, lenže z kostí, ulít a zeminy. Dnes na týchto hromadách rastú tropické stromy a rastliny.

Vedci pod vedením Umberta Lombarda zo švajčiarskej Bernskej univerzity informovali o objave v odbornom vedeckom časopise PLOS ONE.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia