Pri izraelskom pobreží objavili veľké množstvo tisícročných mincí

Potápači našli pri izraelskom pobreží asi 2000 zlatých mincí z obdobia pred 1000 rokmi. Ide o najväčší nález tohto druhu v Stredozemnom mori. Podľa izraelského úradu pre pamiatky je nález tak cenný, že sa jeho hodnota nedá vyčísliť.

Pri izraelskom pobreží objavili veľké množstvo tisícročných mincí

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Ashley Van Haeften

Navyše je to nález nečakaný. Potápači na mince narazili, keď skúmali zvyšky starého prístavu v Caesareji. Niekoľko ich zobrali a vrátili sa na breh, aby o náleze informovali inštruktora svojho klubu.

Privolaní odborníci potom na mieste našli 2000 mincí rôznej hodnoty, ktoré sa používali v období, kedy v severnej Afrike vládli Fátimovci. Ich chalífát zanikol v roku 1171.

Archeológovia budú v mieste nálezu ďalej pátrať, aby získali informáciu o presnejšom pôvode mincí. „Je tam pravdepodobne vrak lode, ktorá viezla vláde v Egypte peniaze vybrané na daniach. Tiež je možné, že tie peniaze mali byť použité k výplate žoldu posádke Fátimovcov, ktorá chránila Caesareu," povedal Kobi Šarvit, ktorý vedie v izraelskom úrade pre pamiatky oddelenie podmorskej archeológie.

Podľa neho je možné aj to, že peniaze boli na veľkej obchodnej lodi, ktorá obchodovala s mestami na stredomorskom pobreží.

Nájdené mince vážia dohromady deväť kilogramov a k ich odhaleniu na dne pravdepodobne prispeli tohtoročné zimné búrky.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia